szerző:
Eduline

Továbbra is jelentős anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, mivel átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak ősszel, évközben pedig körülbelül havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek – derült ki a Budapest Bank megbízásából készült kutatásból.

©

A kutatás egy elég meghökkentő eredménye, hogy a szülők csaknem fele átlagosan 5 hónapon át kénytelen spórolni a tanévkezdésre.

Főleg az általános iskolás gyerekek szüleinek kiadásai nőttek meg az utóbbi időben, így 2014-hez képest átlagosan 12 ezer forinttal nőttek a terhek. Az általánosban 73 ezer forintot emészt fel a tanév kezdete, középiskolában már 90 ezret. A felsőoktatásban résztvevők kezdőköltsége a 2014-es szinten maradt, ez jelenleg is 166 ezer forint.

 

Összességében a szülők kicsivel kevesebbet költenek tanfolyamokra és különórákra, viszont ruhákra és a lakhatással (albérlet, kollégium) kapcsolatos kiadásokra többet fordítanak. Ez utóbbi esetében jelentős a növekedés: míg két évvel ezelőtt közel 4 ezer, addig idén már átlagosan 9 ezer forintot szánnak a lakhatás finanszírozására a szülők a tanév elején – áll a felmérésben.

Az évközbeni kiadások is nőttek tavalyelőtthöz képest, 50-ről 56 ezer forintra. A növekvő kiadások jellemzően a kisebb tételek árának emelkedéséből tevődnek össze, hiszen a szülők kicsivel többet költenek sportszerekre és sportruházatra, táborokra vagy éppen a mindennapi utazásra. A diákok emellett általában több zsebpénzt is kapnak majd, a középiskolások esetében például majdnem megduplázódott ez az összeg, így most havonta körülbelül 11 ezer forintot kapnak, szemben a korábbi közel 6 ezer forinttal.