szerző:
MTI

Az ombudsmanhoz fordul az LMP az általuk is Taigetosz-törvénynek nevezett köznevelési módosítással kapcsolatban, ha pedig az államfő aláírja az Országgyűlés által már elfogadott változtatást, akkor az Alkotmánybírósággal is megvizsgáltatnák azt.

Szél Bernadett társelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az egyes gyermekek alapvető jogait sértő változtatásról a kormány egyáltalán nem egyeztetett az érintettekkel és nem is vizsgálta annak várható hatásait.

 Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúságpolitikai szakszóvivője közölte: azért hívják Taigetosz-törvénynek a köznevelési törvény módosítását, mert elveszi annak lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási zavarral küzdő gyermekeket fel lehessen menteni az osztályzás alól. Szerinte így több tízezer gyermek kap majd rossz érdemjegyet vagy akár meg is bukhat, így gyorsan kikerülnek a közoktatásból, elvesztve a további tanulás lehetőségét.

Gyarmathy Éva szakpszichológus a törvénymódosításról.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője közölte, szerinte három alkotmányos jog is sérül a változtatás miatt, csorbát szenved a gyermekek védelme, megvalósul a hátrányos megkülönböztetés és a művelődéshez való jog is sérül. Felhívta a figyelmet egy másik esetre is, amikor a kormány "még rúgott is azokon, akiken segítenie kellett volna".

Az ombudsman egyébként nem biztos, hogy lát kivetnivalót a törvényben, erről részletesen itt írtunk.