szerző:
MTI

A tudósoké lett a második legnépszerűbb "szakma" a japán kisiskolás, óvodás fiúk körében egy hétvégén közzétett felmérés szerint.

©

Hetedik egymást követő éve a focistáké a legvágyottabb állás, a tudósi pálya a 8. helyről rukkolt előre a másodikra egy év alatt, vélhetően a japán kutatóknak odaítélt Nobel-díjak hatására.

A harmadik legkívánatosabb szakma a rendőröké és a nyomozóké. Az úszóké a 18-ikról a 8. helyre ugrott előre, miután a japán úszók jól szerepeltek a riói olimpián, kilenc érmet szerezve.

A lányok álma ebben a korosztályban a 20. egymást követő évben az, hogy élelmiszert árusító boltban dolgozhassanak, ezt az óvónői és a tanítónői állás követi.

A felmérést 1100 kisiskolás, illetve óvodás körében végezték a Dai-ichi Life Insurance. Co. megbízásából. A 21. században a természettudományos kategóriákban japán tudósok kapták a legtöbb Nobel-díjat az amerikaiak után, orvosit például 2012 óta tavaly már harmadik alkalommal nyert el japán kutató. A tavalyi díjazott, Oszumi Josinori molekuláris sejtbiológus a 25. japán születésű Nobel-díjas volt. A fizikai kategóriában összesen 11, a kémiaiban hét, az orvosi-élettaniban négy, az irodalmiban két díjat kaptak japánok 1949 óta, a békedíjat pedig egy alkalommal ítélték oda japánnak.