szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az általános iskolai beiratkozás a héten kezdődött, április 16-án éjfélig lehet jelentkezni az első évfolyamra. A legfontosabb kérdésekre válaszolunk a teendőkkel és az idei szabályokkal kapcsolatban.

Több mint 95 ezer leendő elsős szüleinek van fontos dolga a napokban: április 16-ig tart az általános iskolai beiratkozás.

Ki hová kerülhet be?

Az alapszabály az, hogy a saját körzetébe tartozó diákokat minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekek felvétele után marad még férőhely, akkor a körzeten kívüli gyerekeket is fogadhatnak az intézmények. Fontos szabály az is, hogy az adott évben tanköteles korba lépő, sajátos nevelési igényű gyermeket a szakértői véleményben kijelölt iskola szintén hivatalból felveszi.

Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, a körzeten kívüli iskolákba azonban - a fenti szabály miatt - nehezebb bekerülni.

Hol és hogyan kell beiratkozni az iskolákba?

Idén (is) online zajlik a beiratkozás, mégpedig a KRÉTA rendszerben. Ha ez egy szülőnek valamilyen ok miatt nem megy, ma még személyesen is elintézheti a beiratkozást a körzetes vagy a választott általános iskolában – természetesen szigorú óvintézkedések betartásával.

Korábban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában. Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni.

Azokban az iskolákban, ahol nem a KRÉTA rendszert használják, előfordulhat, hogy továbbra is a papíralapú jelentkezéseket várják. Olyan egyházi fenntartású iskola is van, ahol a jelentkezési lapokat ki kell nyomtatni, és kitöltve, beszkennelve kell elküldeni az iskolának a többi szükséges dokumentummal együtt. Erről az egyes intézmények a honlapjukon adnak bővebb tájékoztatást.

 Hamarosan elkezdődik a beiratkozás az óvodákban is

2021. április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozás, az óvodakezdés halasztása május 25-ig kérelmezhető - közölte az Oktatási Hivatal.

Fontos, hogy minden gyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részt vennie.

Az óvodakezdés halasztását május 25-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) felmentést kaphat az óvodai foglalkozások alól.

Tarthatnak-e felvételit az iskolák?

Az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát - alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák. Persze az egyházi, alapítványi és magániskolák nagy része ismerkedő beszélgetést idén is tartott.

Milyen tankönyvek lesznek jövőre?

Az Oktatási Hivatal már nyilvánosságra hozta a 2021/2022-es tanév tankönyvjegyzékét. Itt találjátok a listát, amelyen összesen 2057 kiadvány szerepel. Itt pedig kiadóra, címre és szerzőre szűkítve is kereshettek a listában.  A 2057 könyvből összesen 1878 közismereti tankönyv, emellett 197 olyan tankönyv van, amelyet a hitoktatáshoz használhatnak a pedagógusok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!