szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kisebbek esetében is veszélyes a járvány, az óvodapedagógusok, pedig még nem védettek, ezért arra kérik a kormányt, tartsák zárva a köznevelési intézményeket és csak akkor nyissák ki őket, amikor a "hullám levonult".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is ragaszkodik az alsó tagozatok és az óvodák zárásához - írta közleményében a PDSZ.

"A PDSZ nem csak azért utasítja el ezt a teljesen érthetetlen döntést, mert sok óvodapedagógus oltása még csak alig néhány napja történt meg, vagy mert általánosságban is elmondható, hogy kollégáink védelme ki sem alakulhat a 19-ei dátumra. Ami önmagában is indokolná, hogy ne most nyíljanak meg az intézmények. Nem is csak azért utasítjuk el ezt a felelőtlen döntést, mert az súlyosan sérti az Alaptörvényt is: ha a szülő kényszerből beviszi a gyerekét az intézménybe, mert nem tud rá vigyázni, nincs módja otthon maradni, akkor gyermeke élethez és egészséghez való joga, ha otthon marad és nem viszi be, a tanuláshoz való joga sérül. A kormánynak nem szabadna ilyen választás elé állítania a magyar családokat" - írták.

A PDSZ szerint a kormány döntése 660 ezer gyermeket, 330 ezer óvodást és nagyjából ugyanannyi alsóst érint, valamint szüleiket, azaz nagyjából 1.2 millió fiatal felnőttet, és az érintett gyermekek testvéreit. A szakszervezet szerint a legkisebbek esetében a legnagyobb a veszély az intézményekben, hisz ők azok, akiknél nincs és jórészt nem is lehet távolságtartás, és a maszkviselésről sem lehet beszélni az esetükben.

A gyerekek számára nincsenek oltások. Ami pedig még nagyobb baj, hogy fiatal szüleik sincsenek még beoltva – ráadásul egyre többen kerülnek súlyos állapotba az új variánsok terjedésével. Emellett az óvodások és alsó tagozatosok testvérei sincsenek beoltva, akik esetleg most érettségiznek"

 - közölte a PDSZ.

A Pedagógusok Szervezete is hasonlóan reagált a tegnapi bejelentésre, bár részsikernek tekintik, hogy a felsősök továbbra is online tanulhatnak, de aggasztónak találják, hogy éppen azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legkevésbé lehet megvalósítani a távolságtartást. Orbán Viktor bejelentése szerint ugyanis csak a felesősöknek és a kisgimnazistáknak csúszik április 19-ről május 10-re a tantermi oktatás kezdete - az óvodások és az alsósok továbbra is 19-től kezdik személyesen az iskolát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!