szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hosszabb lesz a tavaszi szünet, rövidebb a tanév és felborul az előre tervezett tanév rendje is a most bevezetett korlátozások miatt.

Romániában április 2-ától május 4-éig tart idén a tavaszi szünet a közoktatásban. A záróvizsgákra készülő osztályoknál a tanév szerkezete nem változik - ezt Sorin Cimpeanu oktatási miniszter jelentette be csütörtökön, miután a szülők és diákok képviselőivel, illetve a szakszervezetekkel egyeztetett.

A nyolcadikosok és tizenkettedikesek mind a katolikus, illetve protestáns és az ortodox húsvét utáni héten egy-egy hét vakációra mennek, a közbeeső három héten azonban ők sem járhatnak be az iskolába, ebben az időszakban online folytatják a felkészülést. A többi - a tervezettnél két héttel hosszabb tavaszi szünetre küldött - osztálynak a nyári vakáció a tervezettnél egy héttel később, június 25-én kezdődik. A második félév tehát a legtöbb diáknak egy héttel rövidebb lesz, a kieső órákat nem pótolják be.

Az új, kompromisszumos megoldás szerint már nem kell megváltoztatni a záróvizsgák menetrendjét. A nyolcadikosok országos felmérőjét (amelynek alapján felvételiznek a líceumi osztályokba) június 22-25. között, az érettségi írásbeli vizsgáit pedig június 28. és július 1. között, az eredeti tervek szerint tartják majd. Idén nem lesznek félévi dolgozatok, és kevesebb osztályzat kell majd a lezárásához, a tanév hátralévő részébe is be lehet sűríteni a tananyag leadását és ellenőrzését - vélik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!