szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára adott ki egy közleményt.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese szerint "versenyképessé tették, a gazdasági igényekhez igazították a képzéseket, és mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók fizetését". A diákok pedig bért vagy ösztöndíjat kapnak a megújult rendszerben.

Az átalakult képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A lapot itt érhetitek el.

Az előzetes számok alapján technikumokba 16 százalékkal, szakképző iskolákba pedig 11 százalékkal többen jelentkeztek idén, mint tavaly.

Mi a legnépszerűbb szakma?

Az államtitkár elmondta: a technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt a jelentkezők száma, a legnépszerűbb az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatok voltak. A szakképző iskolákban a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák voltak a legnépszerűbbek, a legnagyobb növekedést a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták.

A teljes szakképzési rendszerre vonatkozó, végleges jelentkezési adatok várhatóan áprilisban állnak majd rendelkezésre - tette hozzá az államtitkár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!