szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szükségállapotot alakult ki az oktatásban az iskolabezárások miatt az UNICEF szerint.

Az UNICEF ma közzétett, legfrissebb adatai szerint a COVID-19 járvány miatti iskolabezárások világszerte több mint 168 millió gyereket érintettek az elmúlt egy évben - írja a jelentésre hivatkozva a hvg.hu.

214 millió diák – vagyis minden hetedik gyerek – háromnegyed éve nem tud az iskolája falai között tanulni.

Az adatok szerint tizennégy olyan ország van, ahol túlnyomórészt zárva voltak oktatási intézményeit 2020 márciusa és 2021 februárja között. Ezeknek az országoknak kétharmada Latin-Amerikában és a Karib-térségben található, ahol közel 98 millió iskolás érintett. Leghosszabb ideje Panamában vannak zárva az iskolák, ezt követi El Salvador, Banglades és Bolívia.

Komoly hatása van az iskolabezárásoknak

Az iskolabezárások súlyos következményekkel járhatnak: számos országban magas annak a kockázata, hogy akik egy éve nem ülhetnek az iskolai padban, azok már sosem térnek vissza az osztályterembe, gyermekházasságba vagy gyermekmunkába kényszerülhetnek.

Az UNICEF álláspontja szerint mindent meg kell tenni az iskolák nyitva tartása, illetve az újranyitás elősegítése érdekében, valamint azért is, hogy a következő időszakban még nagyobb figyelem jusson az oktatásra.

 „Amint a diákok visszatérnek az osztálytermeikbe, támogatásra lesz szükségük, hogy felzárkózzanak. Prioritásként kell kezelni a diákok egyéni szükségleteit, élelmezését, fizikai és mentális egészségük megőrzését” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető Igazgatója.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!