szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A friss hírek szerint a diákok elrablásával akarják terjeszteni az iszlámot - üzente az elrabló szervezet vezére.

Korábban írtunk róla, hogy szombatra virradóra fegyveresek támadtak meg egy észak-nigériai iskolát. A motorokon érkezett támadók akkor jutottak be az iskolába, amikor a diákok már aludtak, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek. Több száz diák a környező bozótban keresett menedéket. Az iskolának 839 diákja van, közülük 333-an tűntek el a támadásban.

A helyi média által közzétett hangüzenetben - amely hitelességét egyelőre nem erősítették meg - a Boko Haram iszlamista szervezet vezére, Abubakar Shekau úgy fogalmazott, hogy "ő és testvérei" rabolták el a diákokat. Az emberrablást azzal indokolta, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. A diákok elrablásával akarják terjeszteni az iszlámot, és eltántorítani az iskolákat a nem iszlám alapokon nyugvó oktatástól - üzente.

Muhammadu Buhari államfő elítélte a kankarai támadást, és fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában - katsina államban pedig bezárták az összes iskolát. A hadsereg hétfőn közölte, hogy megtalálta a Boko Haram egyik ottani rejtekhelyét, és folyamatban van egy katonai művelet. Garba Sehu elnöki szóvivő elmondta, hogy a hatóságok felvették a kapcsolatot az emberrablókkal, és folynak velük a tárgyalások a diákok biztonságos hazatérésé érdekében.

A Boko Haramnak nem ez az első diákrablása, 2014-ben, a nigériai Chibok városában 276 iskolás lányt raboltak el.

(Képünk illusztráció.)