szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt vannak a második hét iskolai teszteléseinek eredményei.

Felmérték az átfertőzöttség mértékét. Az iskolai teszteket követően az operatív törzs értékeli majd az eredményeket, azonban a héten már nem az iskolákban, óvodákban tesztelnek majd, hanem a kormányhivatalokban - mondta el György István államtitkár.

Ami a számokat érinti, bölcsődékben 8873 főt teszteltek, ebből 117 pozitív esett volt. Óvodákban a második héten 39 840 ember vett részt a tesztelésben, 697 pozitív volt. Az iskolákban 83 400 főt teszteltek le és 1542 pozitív eset volt.

Az első héten ezek a számok a következőek voltak: bölcsődékben 11 113 embert érintett a tesztelés, közülük 195-en lettek pozitívak. Az óvodában 74 százalékos részvétel mellett (34 964 dolgozó teszteltette magát), 811 pozitív eset lett. Az általános iskolában, oktatók és nevelők között 73 százalékos volt a részvétel, ez 95 102 dolgozót jelentett, a tesztelés 2170 pozitív esettel zárult. A szakképző iskolákban 64 százalékos részvétel mellett - 5653 dolgozó teszteltette magát -, végül 146 pozitív eredmény volt.

"Mindez azt jelenti, hogy a fertőzöttség mértéke elmarad az előzetes várakozásoktól, és ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik" - mondta korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy sem a diákokat, sem az iskolák technikai dolgozóit nem tesztelték, Maruzsa Zoltán azt válaszolta:

A célzott, tömeges tesztelés nem terjedt ki a tanárok és a diákok családtagjaira, a szomszédokra, a barátokra sem, aki kötekedni akar, mindig tud egy szélesebb kört mondani. A bemondás felső határa a napi tízmillió teszt – legalábbis az országhatáron belül. Az irrealitást azonban hagyjuk magunk mögött.

Maruzsa: az operatív törzs mérlegeli, indokolt-e, hogy hamarabb kezdődjön a téli szünet

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt a múltheti célzott tesztelésen, amely után az intézmények harmadában volt szükség intézkedésekre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!