szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 10 éves Kovács Krisztián nem tudott az osztálytársaival tartani egy távolabbi iskolába, miután létszámgondok miatt bezárták a Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézményét. A diák ugyanis súlyos bélbetegséggel küzd, az édesanyja szerint ezért szükség van arra, hogy mindig a fia közelében lehessen.

Korábban írtunk róla, hogy a mártélyi önkormányzat március végén kapott egy levelet Balázs Józseftől – a vasalódeszkás tesitanárt megalázó tankerületi vezetőtől – arról, hogy a Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézményének a megszüntetését tervezik, majd június 15-én az első írásos tájékoztatás is megérkezett. Az önkormányzatnak címzett levélben az intézkedést azzal indokolták, hogy az iskola kapacitása nincs kihasználva és az oktatás minősége sem megfelelő.

A döntés hatalmas felzúdulást keltett a szülők körében és aláírást is gyűjtöttek, majd váltófutás indult a település Fő teréről, egészen Budapestig, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz, hogy választ kapjanak a kérdéseikre, illetve átadják a szülők és a település lakói által aláírt támogató-okiratokat. 

Az iskola megmaradásához azonban ez sem volt elég. A diákok most a 12 km-re lévő Hódmezővásárhelyen tanulnak tovább, de a 10 éves Kovács Krisztián betegsége miatt ezt nem engedheti meg magának, így ősztől magántanuló lett - számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Krisztián súlyos bélbetegséggel küzd, ezért sztómazsákot visel, amelynek a használatára nagyon oda kell figyelni. Az édesanyja szerint ezért szükség van arra, hogy a gyermeke közelében lehessen, a helyzetüket pedig nehezítené az utazás. A 10 éves fiú a híradónak azt mondta, legjobban az osztálytársai hiányoznak neki.

A hódmezővásárhelyi tankerület az RTL Híradó kérdésére azt írta: "az intézmény rendelkezik a megfelelő szakápoló személyzettel", az otthoni tanuláshoz pedig "speciális laptopot és internet-hozzáférést" biztosítottak. A tankerület megismételte, hogy kevés volt a gyerek és ezért zárták be a mártélyi iskolát. A település polgármestere annyit mondott, pert índítottak a minisztérium ellen, mert a bezárást törvénysértőnek tartják.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!