szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken megjelent a HVG középiskolai rangsora, a 2021-es listában az ELTE gyakorló iskolája, a budapesti Radnóti Gimnázium végzett az élen. Viszont az idei más is változott: az utóbbi évekhez képest azonban most kevesebb egyházi iskola került a TOP 100-ba, emellett viszont olyan iskolák is bekerültek a legjobbak közé, akik eddig még soha.

A korábbi években sokszorosan első helyen végzett budapesti Fazekas Gyakorló Gimnáziumnak az idén a dobogó harmadik helye jutott.  Az ELTE három gyakorló gimnáziuma is a legjobb tíz között szerepel, s egyre jobban teljesít a nemrégen az ELTE-hez került szombathelyi Bolyai Gimnázium is - olvasható a kiadványban.

Elöl most is a budapesti iskoláké a főszerep

A legjobb tíz középiskola (illetve tizenegy, mert a 10. helyen holtverseny van) listáján a budapestiek dominálnak, csak egy vidéki, a veszprémi Lovassy Gimnázium fért be közéjük.

A második tízbe viszont csak három budapesti iskola fért be, így legjobb húsz között már jobb a budapesti–vidéki arány (13:7).

A legjobb húszban a vidékiek közül egy Budapest környéki, kettő debreceni és négy dunántúli. Összességében egyébként a vidékiek vannak többen a százas rangsorban, sőt már az első ötvenben is, a legjobb száznak pedig már csak a kétötöde budapesti. Viszont idén minden megyének van reprezentánsa a legjobb százban.

Állami vs egyházi iskolák

Az idei rangsorban összesen tizenkilenc egyházi iskola szerepel – hárommal kevesebb, mint tavaly  –, közülük tizenhárom katolikus, három református, kettő evangélikus található és egy a Hit Gyülekezetéhez tartozik.

Új szereplő is van idén. A rangsor összeállítói kiemelik, idén bekerült az első nemzetközi iskola is a listába: a magyar érettségit letevő diákok a Budapesti Német Iskola Alapítvány által fenntartott Thomas Mann GymnasiumDeutsche Schulét egyből a legjobb ötven közé repítették.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Itt a HVG 2021-es középiskolai rangsora: trónfosztás a legjobbak között

Ma jelent meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról, mely több kategória szerint rangsorolja a legjobb gimnáziumokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!