szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kaphatnak-e könnyítéseket középiskolai felvételin a sajátos nevelési igényű diákok? Megnéztük, hogy mi a válasz.

A középfokú beiskolázásban részt vevő intézmények az SNI tanulókra vonatkozó speciális felvételi követelményeket a jogszabályokban meghatározott keretek között, egyedileg határozzák meg. A középfokú iskola felvételi tájékoztatójának tartalmaznia kell a középfokú iskola felvételi eljárásának a rendjét, és külön a hozzá jelentkező SNI tanulók esetében a saját felvételi eljárásában alkalmazott speciális elbírálási szabályokat - írják az Oktatási Hivatal oldalán található tájékoztatóban.

A szülőknek még a felvételi eljárás kezdete előtt érdemes és kell is tájékozódnia, hogy a kiválasztott iskola milyen, az SNI tanulókra vonatkozó speciális elbírálási szabályokat határoz meg. Ha az iskolában felvételi feltétel előírja a központi írásbeli vizsgát, akkor még a vizsgára jelentkezés előtt tisztázni kell az iskolával, hogy szükséges-e a jelentkező diák részvétele az írásbeli vizsgán a szabályok és a szakértői vélemény szerint.

Előfordulhat, hogy az iskola a központi írásbeli vizsga eredménye nélkül is, esetleg pl. csak a matematika vagy esetleg csak a magyar nyelv eredményének figyelembevételével, vagy valamely tantárgy tanulmányi eredményének duplázásával bírálja majd el a felvételi jelentkezését. Az SNI tanuló a szakértői véleményben leírtak alapján a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését, az írásbeli vizsgát szervező középiskolától nem.

Ha az egyik vagy mindkét vizsgatárgy írásbeli vizsgája alóli felmentést kaptok a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától, akkor az azt jelenti, hogy a központi írásbeli vizsga eredményeitek helyett más módon mérik fel a tudásotokat, és bírálják el felvételi jelentkezéseteket. Akár matematikából, akár magyar nyelvből vagytok felmentve a tantárgy értékelése alól, mindkét esetben csak a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola igazgatója dönthet arról, hogy a saját felvételi eljárásában ezt milyen módon tudja figyelembe venni.

Későn derül ki, hogy a gyereknek már napok óta karanténban kellene lennie

Ha egy iskolában, osztályban fertőzött van, akkor az iskolának meg kell tennie a szükséges lépéseket, de vajon mikor és hogyan derül ki, hogy kinek kell karanténba vonulnia?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!