szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oktatáskutató szerint akkora a pedagógushiány, hogy bármilyen szakos tanárt keresnek bármilyen óra megtartására.

Súlyos tanárhiánnyal küzdenek az iskolák, a koronavírus pedig azt is kétségessé teszi, hogy biztonságos-e egyáltalán a hagyományos tanév elindítása, a gyerekekre és a tanárokra nézve egyaránt.

„A jelenlegi közoktatási rendszer eldugja a tanárhiány jelentős részét. Nem engedik meg az iskolaigazgatóknak, hogy a hiányzó pedagógusok helyére újakat keressenek, elvitetik a problémát helyettesítésekkel, és jelentős részben nem kifizetett helyettesítésekkel” – ezt Radó Péter oktatáskutató mondta az ATV-nek.

A szakember szerint már akkora a baj, hogy az intézmények sokszor bármilyen szakos tanárt keresnek bármilyen óra megtartására. A kormány jogszabálymódosítással próbál javítani a helyzeten, lazít a követelményeken, de véleménye szerint megoldást nem ad.

Úgy látja, hogy a vírushelyzet tovább fokozhatja a hiányt és nagyobb veszélyt jelent, hogy a pedagógusok egymást fertőzhetik majd. Azért tartja ezt nagy problémának, mert a tanárok, pedagógusok nagy része idősebb, a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Radó Péter hozzátette: a hiány legfőbb oka mégsem a nyugdíjba vonulás, hanem a pályaelhagyás.

Az oktatáskutató azt is elmondta, hogy a szülőknek is problémás a helyzet, hiszen aggódnak, hogy megfelelőek-e a körülmények az iskolákban ahhoz, hogy a gyermekek megkezdjék a tanévet.

Ezek lesznek a legfontosabb dátumok szeptemberben

A héten elkezdődött a 2020/2021-es tanév az általános- és középiskolákban, de az egyetemisták is hamarosan visszaülnek a padokba - már ahol lesz személyes oktatás. A tanévkezdéssel pedig az iskolával kapcsolatos teendők és határidők is sűrűsödnek. Éppen ezért most összeszedtük, hogy mi vár rátok ebben a hónapban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!