szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két hét múlva kezdődik az iskola, de általános vélemény, hogy a nemrég nyilvánosságra hozott ajánlások nagy része nem megvalósítható. Milyen rendszerben indul az iskola?

Hétfőn kapták meg az iskolaigazgatók a tanévkezdési javaslatokat, tegnap pedig nyilvánosságra került a teljes protokol. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte az intézkedési tervet. Szerintük nem elég, hogy a minisztérium alá tartozó szakmák jó része egyszerűen kimaradt a tervekből,

az előírások arról tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem ismeri eléggé az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó pénzt adni a védekezésre.

Fehér Tibor, a PDSZ Országos Választmányának tagja a hvg.hu-nak azt mondta, érthetetlen, hogy a pedagógiai szakszolgálatok és az óvodák hogyan maradhattak ki az anyagból. Kifogásolja azt is, hogy a szakszervezetek véleményét ezúttal sem kérték ki, „semmilyen anyagot nem kaptunk, semmilyen kooperáció nem volt”. Szerinte lett volna idő felkészülni az újabb, esetleges online oktatásra, de ezen a téren sem történt semmi. Úgy látja, az államnak pénzt, számítástechnikai eszközöket és a Krétánál jobb szoftvert kellett volna adnia, és olyan megoldást kidolgozni az otthoni tanulásra, amelyben úgy érvényesül a gyerek oktatáshoz való joga, hogy közben a szülő se szakad meg a munkában.

A szakszervezet korábban szerette volna elérni, hogy a szülői munkaközösségek véleményét is vegyék figyelembe az iskolákról szóló döntésnél - írja az oldal.

Nem tudom, milyen iskolákat képzelnek el a minisztériumban, de az intézkedések fele nem megvalósítható. A másfél méteres biztonsági távolság betartása például fizikailag lehetetlen az iskolában

– mondta a hvg.hu-nak egy egyházi fenntartású vidéki gimnázium igazgatója. Más iskolák igazgatói is nehezen megvalósíthatatlannak vagy nehezen kivitelezhetőnek tartják a tervezetet és a javaslatokat. A csúsztatott csengetési rend például a legtöbb helyen - a vidékről érkezők miatt - nem kivitelezhető. Arról nem is beszélve, hogy az órák utáni fertőtlenítés is komoly gondot jelenthet egy olyan iskolában, ahol több osztály mozog a szünetekben.

Nyilvánosak az új szabályok - ilyen intézkedési tervet kaptak a magyar iskolák

Tegnap este fél 10-kor az iskolák intézményvezetői megkapták azt a járványügyi intézkedési tervet, amely a 2020/21-es tanévben lesz érvényben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!