szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bántalmazások megelőzésére és kezelésére dolgozta ki a Nemecsek Programot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Az ismeretek elsajátítását online kurzus, támogatói anyag segíti.

Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában találunk útmutatót arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy iskola nemcsak egy épület, hanem egy olyan biztonságos hely, ahol mindenki együttműködik - olvasható a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében.

A Nemecsek Program éppen azért jött létre, hogy támogassák a biztonságos keretek létrehozását, és segítsék a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket abban, hogy gyakorlati tudást szerezzenek, illetve létrehozzák saját irányelveiket a bántalmazások megelőzésére és kezelésére.

A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Hasznos óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek, illetve minden olyan szervezet számára, amely kapcsolatba kerül gyerekekkel – emelte ki Vaskuti Gergő a program egyik vezetője.

Mint írják, a bántalmazás mindig egyedi történet. A legritkább esetben kezdődik az ügy pofonnal, minden esetnek van előzménye és oka. Akár kortárs bántalmazásról, akár tanár–diák közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A közösségeknek olyan átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát.

Néhány megyében még továbbra is keresnek iskolaőröket

Több mint 500 leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig várják a jelentkezőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Magyar Nemzettel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!