szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere, ezért fel kell lépni az iskolai erőszak ellen - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence az iskolaőrség bevezetése kapcsán hangsúlyozta, a tendenciát kell nézni a tanárok iskolai bántalmazása terén: "az utóbbi időszakban több olyan videó is napvilágra került, amelyeken az látható, hogy a tanárt megverik vagy hozzávágnak valamit" - írja az MTI tudósítója.

Tehát olyan körülmények teremtődnek az iskolákban, amelyek között tanítani nem lehet. Úgy lehet tanítani egy iskolában, ha a diákok szót fogadnak a tanárnak - fogalmazott.

Kitért arra: az iskolaőröket a rendőrség képzi ki, és a rendőrség állományában dolgoznak majd. Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet - a tanárok telefonján lévő alkalmazás segítségével -, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik. Bár ezzel kapcsolatban Maruzsa Zoltán korábban azt mondta, hogy nem lesz kötelező a rendőri előképzettség. Bár elsősorban volt rendőrökre, például korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, de bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

Az iskolaőr akár testi kényszert is alkalmazhat, de ha rátámadnak, akkor a jogos önvédelem keretein belül akár gumibotot vagy gázspray-t is használhat - mondta Rétvári Bence, hozzátéve, lőfegyver nem lehet az őröknél.

Az államtitká szerint a korábban bevezetett megelőző intézkedések ellenére nem változott a helyzet. Pedig kiemelte, a kormány például megemelte az iskolapszichológusok számát és szigorította a tanárok elleni erőszak büntetési tételét, de ezek ellenére a probléma megmaradt.

Ezzel szemben az oktatási szakszervezetek szerint még mindig sokkal több gyógypedagógusra, iskolapszichológusra, pedagógiai asszisztensre lenne szükség, illetve a tanárképzésben is meg kellene jelennie annak, hogyan kell kezelni a magatartászavaros gyerekeket, erre ugyanis jelenleg egyetlen tantárgy sem tér ki.

"Ez nem fizetésemelés és nem fogja megállítani a pályaelhagyást"

A megoldást inkább a 2015 óta befagyasztott vetítési alap emelése jelentené a Pedagógusok Szakszervezete szerint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!