szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolai erőszak megfékezése, az iskolaőrség felállítása megosztja a véleményeket, most az Országos Mediácós Egyesület is közleményt adott ki a témával kapcsolatban.

„Elfogadva, hogy lehetnek olyan iskolák, ahol az iskolaőr felkészültségével, felhatalmazásával rendelkező személy jelenléte is indokolt lehet, meggyőződésünk, hogy valamennyi probléma nem kezelhető ezzel az eszközzel” – írják közleményükben.

Szerintük bármilyen szigorú szabályok is vannak vagy lesznek, mindig lesznek olyan cselekmények, melyek az érintetteknek fájdalmat, méltánytalanságot, érdeksérelmeket okoznak. Úgy vélik, hogy ezekben a konfliktusokban tanulhatják meg a diákok azokat a konfliktuskezelési, érdekérvényesítési módokat, amihez a mintát a felnőttek adják. A tanárok, szakemberek adnak mintát, amikor egymással, a szülőkkel, a vezetőkkel megoldják a vitákat. „E vitamegoldásokban van nagy szerepe a vitarendező, konfliktuskezelő szakembereknek, közvetítőknek, mediátoroknak is” – írják.

Véleményük szerint, amikor olyan feszültségek, viták keletkeznek, amelyek még nem igényelnek hatósági (iskolaőri, rendőri, gyámhatósági) beavatkozást, a legeredményesebb módszer lehet a külső, független, pártatlan közvetítő bevonása, amelyre a jelenlegi szabályozások is módot adnak. Javasolják, hogy az iskolák rendelkezzenek külön forrásokkal a konfliktuskezeléssel foglalkozó továbbképzésekre, eljárásokra. Az iskolák az iskolaőrség mellett alakítsanak ki partnerségeket olyan mediátorokkal (közvetítőkkel), akik gyakorlottak az oktatásügyi közvetítésben.

Ruha nélkül kampányolnak a bölcsődei dolgozók a munkaruházat biztosításáért

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) kampányt indít a gyermekvédelmi-, és szociális intézményben dolgozók munkaruházatának biztosításáért.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!