szerző:
Szponzor tartalom
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két kézzel kapkodnak a cégek a képzett informatikusok után, viszont a nők még 2020-ban is csak elvétve találhatóak meg ezen a területen. A megoldást a képzések és a kifejezetten fiatal lányoknak szánt programok jelentik.

Az IT-területén dolgozók közül sokan tudják, hogy több ezer informatikus hiányzik a hazai munakerőpiacról. A No Fluff Jobs adatai szerint, bár valamennyit javult a helyzet, még mindig körülbelül húszezer szakemberre volna szüksége a hazai IT-szektornak. Ennél sokkolóbb adat, hogy ezen a területen körülbelül 8-10 százalékra tehető a nők aránya, ami elképesztően alacsony. Sajnos, még 2020-ban is folytatódik a trend, amely szerint a nők fájóan alulreprezentáltak a természettudományos és műszaki (vagy a Science, Technology, Engineering, Mathematics) szakmákban: az amerikai kereskedelmi minisztérium a U.S. Department of Commerce 2015-ös statisztikája szerint, bár az összes munkahely 47 százalékát a nők töltik be (az Egyesült Államokban), mindössze 24 százalék a S.T.E.M.-területeken dolgozó nők aránya.

Árt a gazdaságnak az informatikushiány

„Nem csak a munkavállalók szempontjából lenne fontos feltölteni a több ezer üres álláshelyet” – mondta a hvg.hu-nak Szentpétery Boglárka, a Microsoft Magyarország HR-igazgatója. „A Microsoft Magyarország becslései szerint ugyanis csak ennek a bő húszezer munkahelynek a feltöltése egy százalékot is meghaladó gazdasági növekedést eredményezne, amire hazánknak ugyancsak szüksége lenne a koronavírus-járványt követő időszakban. A Microsoft, saját, üzleti tevékenységet segítő hálózatán keresztül 15 ezer informatikusnak teremt biztos megélhetést, így a cégnek érdeke, hogy biztosított legyen az utánpótlás.”

Napjainkra, az informatikai ismeretekre azonban már nem csak a szakembereknek van szüksége: ennek egyik jele, hogy akár hazai Microsoftnál, bár Magyarországon elsősorban kereksedelmi és marketing-fókuszú tevékenység folyik, nagy előnyt jelent, ha valaki informatikai háttérrel jelentkezik a céghez. Emellett azonban itt az ideje, hogy teljes szemléletváltás következzen be az informatikai oktatásban, a digitális alapkészségeket ugyanis már általános iskolában el kell kezdeni, hogy a középiskolákban már megkezdődhessen a valódi informatikai képzés. Emellett, a cég szakemberei úgy látják, hogy az informatikai oktatást a felnőttképzésben is fontos meghonosítani, hogy a programozók, fejlesztők akár a karrierváltók közül is kikerülhessenek.


DigiGirlz, a fiatal lányokért

A Microsoft globálisan is élen jár az oktatás fejlesztésében, a cég elkötelezett aziránt, hogy a jelen fiataljait a jövőben kulcsfontosságúvá váló digitális képességekkel vértezze fel – ebben segít a minden évben megtartott Kódolás Órája nevű nemzetközi kezdeményezés is.

Legalább ennyire fontos azonban, hogy a fiatal lányokat is bevonják az informatikai képzésbe, hogy vonzóvá tegyék számukra ezt a területet. Sajnos, gyakori tapasztalat, hogy a lányoknak már egészen korán, általános iskola felső tagozatában vagy a középiskolában elveszik a kedvét a S.T.E.M.-területek iránti érdeklődéstől, azzal, hogy „ez nem lányoknak való”. Több iskolában már javuló tendencia tapasztalható, de nagy átlagban még mindig inkább „fiús” szakmának gondolják a tanárok vagy a szülők az informatikát.

A helyzet megváltoztatása érdekében a Microsoft néhány éve elindította DigiGirlz nevű programját, amellyel a fiatal lányoknak üzenik: számukra is komoly lehetőséget jelent az informatika. A programot kifejezetten a 13-17 évesekre szabták, a cél, hogy növekedjen a nők aránya az iparágban. Ehhez az idei évre a Microsoft a Logiscool Digitális Tudásért Alapítványával lépett partnerségre. 

DigiGirlz: a lányok is lehetnek sikeres fejlesztők!

A Microsoft kutatása szerint az általános-, és középiskolás korú lányok akár 60 százaléka is szívesen választaná a természettudományos pályát, ha tudná, hogy a területen kiegyenlített a nemek aránya. Ez sajnos jelenleg még nem így van, a cég azonban éppen ezért indította el a DigiGirlz globális kezdeményezést, hogy tudatosítsa a fiatal lányokban, igenis van keresnivalójuk az informatikai pályán. A Microsoft a tavalyi év során világszerte 58 helyen rendezte meg a DigiGirlz napot, amelynek célja, hogy csökkentse a nemi megosztottságot az IT-szakmákban.

A nők fokozott jelenléte az informatikai iparágban nem csak számukra jelent előnyt: a Microsoft adatai szerint ugyanis a nők nagyobb arányú részvételével nem csak a munkaerő hiányát lehetne hatékonyan enyhíteni, de az ország GDP-je akár 2,2 százalékkal növelhető lenne. Ehhez pedig semmi olyanra nincs szükség, ami ne lenne adott, hiszen a lányok ugyanolyan teljesítményt nyújtanak ezen a területen is, mint a fiúk.

A DigiGirlz napok kulcsfigurái azok a sikeres kortárs fiatal programozó lányok, akik példaképek lehetnek. 2019-ben, a Skool és a Microsoft jóvoltából a lányok találkozhattak az alig 15 éves Názer Lilivel, aki korához képest már veterán fejlesztőnek számít, különböző nyelveken tud programozni, saját applikációkat, játékokat fejleszt. Eredetileg orvos szeretett volna lenni, aztán a programozásban találta meg magát. Lili azért vett részt a DigiGirlz kódnapon, hogy saját példájával inspirálja a lányokat.

A kezdeményezés idén is folytatódott: a DigiGirlz AI Challenge egy több fordulós online verseny volt, amelyet a Microsoft Magyarország tavaly decemberben indított, a Logiscool Digitális Tudásért Alapítványával közösen. A verseny 2020. május 23-án egy online élménynappal zárult. A megmérettetésen több mint 200 lány vett részt, akik többek között olyan pályaművekkel neveztek, mint a LEGO-ból épített, mesterséges intelligenciával vezérelt táncoló robot, vagy épp a 3D-nyomtatóval készült viccmesélő robot. A nyertesek a díjak mellett egy különleges élménynapon is részt vehettek, ahol tovább fejleszthették tudásukat, női példaképekkel, fiatal tehetségekkel találkozhattak, applikációfejlesztő workshopon fejleszthették a tudásukat, megismerkedhettek a micro:bit robotikával és élőben tesztelhették a Microsoft HoloLens eszközét.

A digitális alapismeretek fejlesztése érdekében a cég kreatív digitális tananyagok egész sorát fejlesztette ki, hogy játékos módszerekkel olyan képességeket hozzon ki a gyerekekből, amelyekről korábban talán ők maguk sem álmodtak. A kódolás, programozás elsajátításával pedig biztosíthatják a jövőjüket a munkaerőpiacon. A cég emellett ingyenes kódolási platformokat is kínál, a 7-20 éves korosztálynak, így akár az idősebb diákoknak sem késő kiegészíteni a digitális ismereteiket, az olyan megoldások segítségével pedig, mint a Minecraft Education Edition vagy épp a Kodu, a gyerekek a „saját nyelvükön” ismerkedhetnek meg a komolyabb alkalmazási lehetőségekkel is.

A Microsoft belső online tréningekkel, továbbképzésekkel is támogatja dolgozóit, hogy a munka mellett a legújabb ismeretekkel tarthassák piackészen a tudásukat. Az olyan területek, mint például a mesterséges intelligencia, vagy a kvantumszámítógépek világa már napjainkban is jelen van, az előttünk álló években, évtizedekben pedig még központibb szerep juthat ezeknek a szegmenseknek.

 

 

A cikk a Microsoft támogatásával jött létre, előállításában és szerkesztésében az eduline.hu szerkesztősége nem vett részt.