szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középiskolai felvételin az írásbeli feladatlapok értékelésének felülvizsgálatát először a vizsgát szervező iskolánál, majd az Oktatási Hivatalnál kérhetitek. Mutatjuk, hogyan.

Itt vannak a 2020-as központi felvételi feladatsorai és megoldásai

Ma írták a középiskolába felvételiző diákok a központi írásbeli vizsgát. Azt már összefoglaltuk, hogy mikor derül ki, hány pontot értetek el a középiskolai felvételi írásbeli vizsgáján, és hogyan érdemes ez alapján változtatni a kiválasztott középiskolákon. Most azt nézzük meg, mit tehettek, ha nem értetek egyet az írásbeli értékelésével. 

A központi írásbeli vizsga kiértékelt feladatlapjait a diák és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben tekintheti meg: az időpontot a vizsgát követő nyolc napon belül kell kitűzni. A dolgozatról másolatot is készíthettek.

Ha úgy látjátok, hogy a feladatlapokat nem a javítási-értékelési útmutató szerint értékelték, írásbeli észrevételt tehettek a megtekintést követő első munkanap végéig (16 óráig). A határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani.

Az észrevételt három munkanapon belül bírálja el az iskola, az eredményt pedig írásbeli határozatban közli. Ha nem értetek egyet a döntéssel, a határozat kézhezvételétől számítva három napotok van arra, hogy fellebbezést nyújtsatok be. Ezt írásban a vizsgát szervező iskolában, de az Oktatási Hivatalnak címezve kell megtennetek. Az iskola a fellebbezést − az ügyre vonatkozó dokumentumokkal együtt − egy munkanapon belül megküldi a Hivatalnak.

A Hivatal a fellebezést nyolc napon belül bírálja el és elektronikusan közli az iskolával, illetve levelet küld az intézménybe és a diáknak is.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Középiskolai felvételi: meddig kell leadni a jelentkezéseket az iskolákba?

Pontosan meddig és hogyan kell középiskolába jelentkezni? Hány sulit lehet megjelölni, és mi történik, ha meggondolom magam a jelentkezés után? Mutatjuk a legfontosabb információkat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.