szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiderültek a PISA-eredmények, több időt adnának a szülőknek arra, hogy kérelmezhessék hatéves gyermekük beiskolázásának halasztását, itt vannak a legfrissebb felsőoktatási rangsorok. Ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Kiderültek a PISA-eredmények

A héten jelent meg a friss, 2018-ban készült PISA-felmérés eredménye. A magyar diákok, bár jobban teljesítettek mint három éve, a pontok még mindig jóval alacsonyabbak, mint a korábbi - 2003, 2006 - felmérésekben elért eredmények.

Az európai listát Észtország, Finnország, Írország, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Királyság vezeti, de az élen vannak az osztrák, dán, norvég és német diákok is.

Iskolaérettségi viszgálatok

Az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetésének elhalasztását kérte a szaktárcától Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Erre reagálva köznevelési tárca azt nyilatkozta: valós érvek alapján dönt az iskolaérettségi vizsgálatról. A héten többször is előkerült, hogy mégis több időt adnának a szülőknek arra, hogy kérelmezhessék hatéves gyermekük beiskolázásának halasztását. Erről bővebben itt olvashattok.

Kikerülheti az Oktatási Hivatalt az, aki időben - az új szabály életbelépése előtt - beszerzi a szakvéleményt? Itt vannak a részletek.

Felsőokatási rangsorok

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti az orvosi képzéseket indító intézmények hallgatói és oktatói kiválóság alapján összeállított rangsorát is.

A legjobb bölcsészettudományi képzések listáját pedig itt nézhetitek meg. Az informatikai karok toplistáját pedig itt nézhetitek meg.

Tragédiák hete

Többször is megszúrták tanárnőt csütörtök délben. a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma épülete előtt elmondta, hogy egy 17 éves fiú késelt meg egy 51 éves tanárőt. A történtekről itt olvashttok el mindent.

Öngyilkos lett egy hallgató az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán kedden. A rendőrség vizsgálja a körülményeket, bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

Középiskolai felvételi

Péntekig jelentkezhettek a központi írásbelire a középiskolába felvételizni készülő általános iskolások. Az írásbeli felvételi vizsgát január 18-án írják a diákok. Arról, hogy hogyan kell jelentkeznetek, hol találjátok a vizsgaszervező iskolák listáját, milyen feladatokra számíthattok az írásbelin és hogyan készülhettek rá, itt olvashattok.

Keresztféléves felvételi

Több mint hatezren jelentkeztek a 2020 februárjában induló keresztféléves képzésekre, közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzést jelöltek meg első helyen.

A legnépszerűbb képzések listájét itt nézhetitek meg.

Tizenhét tanítási napra két pihenő

Kemény hetek várnak a diákokra. December 7-én és 14-én ugyanis a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozniuk előre a december 24-ét és a 27-ét. Ez pedig óriási hiba - Gyurkó Szilvia gyerekjogász szerint.

Reagált a minisztérium pénteki közleményére a PDSZ: az Emmi teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint "az Emberi Erőforrások Minisztériuma teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal".

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.