szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

December 7-én és 14-én ugyanis a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozniuk előre a december 24-ét és a 27-ét. Ez pedig óriási hiba - Gyurkó Szilvia gyerekjogász szerint.

Ahogy már mi is megírtuk, az egyékbént meglehetősen hosszú (tizenhat napos) téli szünetig a gyerekeknek 17 darab tanítási napra mindössze két darab pihenőnap jut.

Két, egymást követő hétvégén is a szombatokon hivatalosan iskolába kell menniük. December 7-én és 14-én a felnőtteknek és a gyerekeknek is le kell dolgozniuk előre a december 24-ét és a 27-ét.

Több mint kéthetes pihenés vár a diákokra - mikor lesz a téli szünet?

Több, mint kéthetes lesz az idei téli szünet, december 21-től január 5-ig pihenhetnek a diákok és a tanárok.

Először is a gyerekeknek most szombaton és a következőn olyan hosszú hétvégéket kell "ledolgozniuk", amelyek eleve beleesnek a téli szünetbe, tehát hivatalosan ezeken a napokon fel sem merül, hogy iskolában kellene lenniük - írja Gyurkó Szilvia gyerekjogász a WMN-en írásában.

Egy fokkal korrektebb lenne úgy szervezni ezt az egészet, hogy az a szülő, aki akarja (mert nem tudja máshogy megoldani), beviszi a gyereket szombaton, a többiek meg mennek a dolgukra szabadon - írja a pszichológus.

Hozzáteszi: azt nyilván senki nem gondolhatja, hogy egy hosszabb szünet kiváltja, ha három héten keresztül nem tud egy gyerek rendesen pihenni.

A gyerekjogász azt is kiemeli, tisztában van vele, hogy az iskolák elsősorban azért vannak nyitva a szóban forgó szombatokon, hogy legyen hova elhelyezni a gyereket, amíg a szülők az adventi készülődés, a bevásárlás, a sütés-főzés helyett güriznek a munkahelyen. Az is biztos, hogy sok iskolában lájtos szombatot tartanak, elviszik például a gyerekeket kirándulni, múzeumba, szabad foglalkozást tartanak, vannak igazgatók, akik központilag felmentést adnak a tanítás alól. De vannak iskolák, ahol ez nem megy, és bizony leadják rendesen a tanórákat, akár még dolgozatot is íratnak.

Jó lenne, ha jövőre nem kellene ugyanezzel a problémával újra szembesülni - zárja a cikket a gyerekjogász.

Ilyen lesz a 2019/2020-as tanév: az összes fontos dátum

Mikor kezdődik a 2019/2020-as tanév? Mikor lesz az őszi, a téli és a tavaszi szünet? Mikor tartják az érettségiket és a középiskolai felvételi vizsgát? Itt találjátok a 2019/2020-as tanév legfontosabb dátumait.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.