szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak a központi írásbeli felvételi vizsgán elért eredmény számít a középiskolai felvételin, vagy a diák korábbi, általános iskolai teljesítménye is? Olvasói kérdésre válaszolunk.

A gyerekem nem kapott túl jó jegyeket az általánosban, most a nyolcadikban érdemes belehúzni, hogy jó középiskolába kerüljön, vagy elég, ha az írásbeli felvételire készül fel alaposan?

Nem elég, ugyanis a középiskolai felvételi során az általános iskolai tanulmányi eredmények mindenképpen számítanak. A középfokú iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak ezeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit.

Jó hír, hogy az utóbbi két esetben az írásbeli vizsga legalább a felvételi összpontszám 50 százalékát adja. Ezért, ha az általános iskolai jegyek nem a legjobbak, érdemes olyan iskolákat keresni, amelyek a pontok nagyobb százalékát számolják az írásbelin elért eredmény alapján. A pontszámítási szabályaikat a középiskolák október 20-ig teszik közzé a felvételi tájékoztatójukban.

Ebben a dokumentumban fog szerepelni az is, hogy mely tantárgyak - az ellenőrzőben vagy a bizonyítványban szereplő - osztályzataiból számolják a tanulmányi eredményért kapott pontokat. Nem számítható be nyelvvizsga, tanulmányi verseny, sportverseny vagy egyéb hasonló teljesítmény, illetve a magatartás és a szorgalom értékelése sem. A pontszámítás szabályairól itt olvashattok részletesen.

A vizsgáról, a feladatokról és a témakörökről itt találjátok cikkünket, a felkészüléshez pedig itt találtok segítséget. A központi írásbeli felvételi vizsgára december 6-ig, a kiválasztott középiskolákba pedig február 19-ig kell jelentkezni: a részleteket itt találjátok, a felvételi összes dátumát pedig itt nézhetitek meg. A középiskolai felvételiről szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Melyik a legjobb középiskola Magyarországon? Hamarosan jön a HVG friss rangsora

Van-e vidéki intézmény a tíz legjobb gimnázium között? Meg tudták-e őrizni korábbi jó eredményüket az egyházi középiskolák? És vajon a listát a Fazekas vagy a Radnóti vezeti az idén? Kiderül a HVG 2020-as középiskolai rangsorából, amely október elején jelenik meg.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.