szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van-e vidéki intézmény a tíz legjobb gimnázium között? Meg tudták-e őrizni korábbi jó eredményüket az egyházi középiskolák? És vajon a listát a Fazekas vagy a Radnóti vezeti az idén? Kiderül a HVG 2020-as középiskolai rangsorából, amely október elején jelenik meg.

Hamarosan megjelenik a HVG 2020-as középiskolai kiadványa a legjobb magyarországi gimnáziumok rangsorával. A lapban megtalálhatjátok majd a legjobb egyházi, alapítványi, két tanítási nyelvű intézmények és a gyakorlóiskolák listáját is, és több interjút, cikket olvashattok a középiskola-választásról, a közoktatásban és a szakképzésben várható változásokról.

A 2019-es rangsort az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezette, a második helyen a Toldy Ferenc Gimnázium végzett, de dobogós helyet szerzett az Eötvös József Gimnázium is. A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amely minden korábbi évben elnyerte a legjobb középiskola címét, tavaly a negyedik helyet szerezte meg. Hamarosan kiderül, hogy a 2020-as rangsort melyik gimnázium vezeti, vissza tudja-e szerezni az első helyet a Fazekas. A tavalyi rangsorról itt olvashattok.

Azt már most lehet tudni, hogy a 2020-as rangsor első húsz helyezettje között a budapesti középiskolák vannak többségben, a teljes, százas rangsort tekintve azonban a korábbi évekhez hasonlóan alakult az arány: az intézmények kétharmada vidéki. A legjobb vidéki középiskola 2019-ben a veszprémi Lovassy László Gimnázium lett - de vajon idén melyik nagyvárosból került a legtöbb iskola a top százba?

Az egyházi iskolák eddig is nagyon jól szerepeltek a rangsorokban, felekezeti megoszlás szerint a katolikus intézmények közül került be a legtöbb a száz legjobb közé. A HVG kiadványából az is kiderül, melyik felekezethez tartozik az az egyházi iskola, amely az idén a legjobb eredményt érte el.

A legjobb alapítványi iskolák rangsorát 2019-ben a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezette, a legjobb két tanítási nyelvű intézmények listájának élére pedig a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium került. Az abszolút listához hasonlóan a legjobb gyakorlóiskolák rangsorát is a Radnóti vezette. A legjobb szakgimnázium a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium lett.

A rangsort - a korábbi évekhez hasonlóan - három fő szempont alapján állították össze: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolaválasztásról, az átalakuló szakképzésről. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.