szerző:
Eduline

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a szintén fővárosi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium, valamint az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium vezeti a HVG alapítványi középiskolákról készített 2019-es rangsorát.

Az AKG vezeti a HVG alapítványi iskolákról készített rangsorát
©

Ahogy az előző években, úgy idén is az Alternatív Közgazdasági Gimnázium áll az alapítványi iskolák HVG-rangsorának élén – az AKG diákjai főleg a felsőoktatási felvételin és a magyarérettségin teljesítettek jól, míg a második helyet megszerző Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium tanulói a nyelvi érettségin értek el kiemelkedő eredményt.

Rang

Intézmény

1.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium (Budapest)

2.

Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium (Budapest)

3.

Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Eger)

4.

Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)

5.

Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2017-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Itt a HVG 2019-es középiskolai rangsora: a Radnóti végzett az élen

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. Pénteken jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Itt a 2019-es középiskolai rangsor: ez a tíz legjobb vidéki gimnázium

A vidéki gimnáziumok közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium és a miskolci Herman Ottó Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.