szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember 12-ig kérhetik a szülők a hetedikes lányok szülei a HPV elleni ingyenes oltást.

A tudomany.hu-nak Schaff Zsuzsa akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagja elmondta: a nemzetközi ajánlások 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni oltás beadását.

„Jelenleg két vakcina érhető el Magyarországon, a 2 és a 9 komponensű. A Nemzeti immunizációs program keretében a 2018/19-es tanévtől a 9 komponensű, legszélesebb körű védelmet nyújtó HPV elleni védőoltást kapják a hetedik osztályos lányok” – mondta, hozzátéve: az egészségügyi kormányzat 2014 óta biztosítja térítésmentesen a vakcinát.

Arra a felvetésre, hogy néhány szülő attól tart, esetleg lehetnek később jelentkező mellékhatások, amelyek még nem derültek ki, azt válaszolta: aAz időtartam, amióta a vakcinációban részesülteket vizsgálják, elég hosszúnak tűnik ahhoz, hogy az esetleges „hosszú távú” mellékhatások kiderüljenek. „Ezek között kiemelkedő fontosságúként említi a „közhiedelem” esetleges neurológiai megbetegedések kialakulását. E híresztelések azonban nem bizonyultak valósnak. Gondosan elemezve és akár több éven át nyomon követve minden olyan beteget, aki esetlegesen valamely idegrendszeri megbetegedést mutatott az oltást követően, sem találtak összefüggést a megbetegedése és az oltás között” – mondta az akadémikus, hozzátéve: a HPV elleni vakcinák biztonságosságával kapcsolatban már 2003 óta zajlanak klinikai vizsgálatok, potenciális mellékhatásaikat a piacra kerülésük óta folyamatosan monitorozzák. Az azóta eltelt időszakban súlyos mellékhatásokra nem derült fény.

Schaff Zsuzsa kiemelte: bármelyik életkorban beadható a védőoltás, de annak a hatékonysága az életkorral csökken, a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja.

Szeptembertől a fiúknak is felajánlják a HPV elleni oltást a brit iskolákban

A következő 40 évben több mint 100 ezer daganatos megbetegedést előzhetnek meg Nagy-Britanniában a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltással, amelyet az iskolás lányokon kívül szeptembertől a fiúk is megkaphatnak.