szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Arra kérik a szervezetet: állapítsák meg a sztrájk jogszerű feltételeit.

A Kúriához fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, arra kérik a szervezetet: állapítsák meg a sztrájk jogszerű feltételeit - írja az ATV.

A PDSZ korábban május 29-re hirdetett munkabeszüntetést, akkor azonban a bíróságtól nem érkeztek meg a sztrájktörvény által előírt határidőn belül a válaszok. A jogszerű sztrájk megszervezésének akadályozása miatt végül ugrott a nyomásgyakorlás ezen formája.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke most azt mondta, hogy fellebbeztek, és azt kérték a bíróságtól, hogy állapítsák meg, kinek a hatásköre megállapítani a még elégséges szolgáltatást, amely egyik sarkalatos pontja a közszférában létrejövő munkabeszüntetésnek.

Elmarad a május 29-i pedagógussztrájk: nem jöttek létre a jogszerű feltételek

A jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei nem jöttek létre, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete visszavonja sztrájkfelhívást - közölte a szakszervezet.

Kiemelte: nem tudják ezt elfogadni, mint ahogyan azt sem, hogy a kormány legyen illetékes eljárni minden munkáltató helyett. A szakszervezet ezért alkotmányos panasszal fordul a Kúriához, ahol a kifogásolt jogszabályok hatályon kívül helyezését fogják kérni. 

A szakszervezet elnöke szerint a sztrájkkövetelésekről továbbra is azt gondolják, hogy azokban a kormány a tárgyalópartner, de a sztrájk lebonyolításában a munkáltató az illetékes. Közben a PDSZ felfüggesztette az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban betöltött tagságát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.