szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hátrányosan érintik az alternatív iskolákat a köznevelési törvény módosító csomagjához benyújtott összegző módosító javaslat – olvasható a Szülői Hang közösség közleményében.

A törvénymódosítás kimondja:

Az Nkt. 9. §-a a következő (9a) bekezdéssel egészül ki:
„(9a) A (9) bekezdés alkalmazása során az alternatív kerettanterv csak akkor hagyható jóvá, ha megfelel a következő szempontoknak:
a) a Nat-ban meghatározott tananyag tartalmakat tanévenként két félévre bontva kell megjeleníteni a kerettantervekben, összhangban a tanulók félévenkénti értékelésével,
b) a Nat-ban foglalt műveltségi területek adaptálása során az iskolák közötti átjárhatóság és a továbbtanulás biztosítása érdekében az alternatív kerettanterv tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától.”

A Szülői Hang szerint ezek a rendelkezések a Waldorf- és más alternatív iskolák számára betarthatatlanok. „Ezekben az oktatási intézményekben ugyanis a képzés teljesen más ütemezésben, más tartalommal és más módszerekkel zajlik, mint az állami intézményekben. A gyermekek az iskola végére ugyanúgy elsajátítják a törvények által előírt tananyagot, az évenkénti bontás viszont jelentősen eltér, és ezért a Nat által előírt tananyagtartalom nem kérhető számon ezektől az intézményektől félévenkénti bontásban. Éppen az alternatív módszertan és tematika teszi ezeket az intézményeket vonzóvá a szülők és gyermekeik számára. A szülők azért adják ezekbe az intézményekbe a gyerekeket, hogy a hagyományos osztályzásra épülő módszertan és tananyag helyett az alternatív pedagógia iránymutatása szerint tanulhassanak a gyerekek” – olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: ezekben az intézményekben felbecsülhetetlen oktatási tapasztalat és pedagógiai tudás halmozódott fel, a Szülői Hang szerint a módosítás benyújtójának tisztában kell lennie azzal, hogy ezek az iskolák nem tudják majd betartani a törvényt anélkül, hogy feladnák létezük alapját, alternatív pedagógiai módszereiket.

A Szülői Hang felszólítja a kormányt a módosítás visszavonására.

Kedden szavazhatnak a köznevelési törvény módosító csomagjáról

Július 2-án, kedden tartják a zárószavazást a köznevelési törvény módosító csomagjáról a Parlament oldalán található napirendi javaslat szerint.