szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint ötezer szülő csatlakozott a Szülői Hang Közösség kiáltványához, amellyel az ellen tiltakoznak, hogy a következő tanév tankönyvlistájára már nem kerülhetnek fel a nem állami kiadványok. A közösség most nyílt levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez.

A kormányzat döntése alapján 2019-től nem szerepel nem állami tankönyv a tankönyvlistán - ez ellen tiltakozik a Szülői Hang Közösség, amelynek kiáltványához már több mint ötezer szülő csatlakozott. A közösség most nyílt levéllel fordul az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz.

Kérjük, ne vegyék el az esélyegyenlőség egyik alapvető feltételét, a gyermek és a tanár igényeihez igazodó tankönyvválasztás lehetőségét!

- írják, hozzátéve: szülőként pontosan tudják, hogy sokféleképpen lehet nevelni, sokféleképpen lehet és szükséges elmagyarázni a gyerekeknek ugyanazt a dolgot. "A kormány ingyenes állami tankönyvekről beszél, ami a tények ismeretében valótlanság: ezek csupán kölcsönkönyvek, melyekbe a gyerekek nem jegyzetelnek, azokat az év végén vissza kell adniuk, nem használhatják ismétlésre vagy felvételi felkészülésre, és a sérült könyveket a szülőknek ki kell fizetniük" - emelik ki.

Mi alapján bírálják felül gyakorló tanárok tízezreinek szakmai döntését, és tiltják meg az általuk választott, köztük hiánypótló, külföldön is keresett digitális tartalommal rendelkező modern tankönyvek iskolai rendelhetőségét?

- teszik fel a kérdést.

A szülői közösség arra emlékezteti Kásler Miklóst: még van lehetőség arra, hogy visszaállítsák a tankönyvválasztás szabadságát az idei tankönyvrendelés során is. Azt is kérik a tárcavezetőtől, hogy az oktatással kapcsolatos döntéseikben a szakmaiságot helyezzék előtérbe a politikai és a vélt gazdasági szempontok helyett, és ugyanezt tegyék lehetővé a pedagógusok számára is: választhassanak oktatási módszert és ahhoz tankönyveket pedagógiai szempontok alapján, szabadon.

Pár ezer forint is elég ahhoz, hogy a szülők kicselezzék az állami "tankönyvszigort"

Sokszor ezer-kétezer forint is elég ahhoz, hogy a szülők - a tanári visszajelzések alapján - a legjobb tankönyvet biztosítsák a gyerekeiknek, hívja fel a figyelmet a Szülői Hang Közösség, amely szerint a szülők „menthetik meg" a magánkiadók tankönyveit.