szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A központi írásbeli felvételi eredményét minden diák megtudja február 7-ig. Hogyan számolják a felvételi pontokat? Mi történik, ha rosszul javítják a felvételi dolgozatotokat vagy a jelentkezés után meggondoltátok magatokat? Minden kérdésre válaszolunk.

Hamarosan mindenki megtudja a felvételi pontszámait, de mi alapján számolják ki őket a középiskolai felvételin? 

A középiskola a felvételi kérelmekről három módon hozhat döntést:

  • a tanulmányi eredmények alapján,
  • vagy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján,
  • vagy a tanulmányi eredmények, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli vizsga eredményei alapján dönthet.

Szóbeli vizsgát csak azok a középiskolák szervezhetnek, amelyek előírják a központi írásbeli vizsgán a részvételt. A szóbeliket 2019. február 21. és március 14. között tartják majd. A többi fontos dátumról itt olvashattok el mindent.

A pontszámítási szabályokról, a szóbeli vizsgáról és a hozott pontok kiszámításáról pedig itt olvashattok bővebben.

Mi történik, ha rosszul javítják a felvételi dolgozatotokat? Hol és hogyan lehet jelezni a hibákat? 

Ti és a szüleitek tehettek észrevételt az iskolátokban akkor, ha a megoldásotokat a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérően értékelték. Minderre a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban lesz lehetőségetek. Ha ezt elmulasztjátok, akkor egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani. Fontos, hogy az igazolási kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

Mikor lehet észrevételt benyújtani és kik bírálják el?

Akkor, ha a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelést kaptatok. Ha egy adott megoldás értékelésére észrevételt nyújtotok be, az iskola érdemben elbírálja. Az iskola a bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közli veletek.

2019. február 18-ig lehet jelentkezni a középiskolákba. De mi történik ha még nem vagytok biztosak a döntésetekben vagy a jelentkezés után meggondoltátok magatokat? 

A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján lesz lehetőségetek van eredeti továbbtanulási sorrendetek megváltoztatására. Ilyenkor módosító tanulói adatlapot kell kitölteni és postázni. Erre 2019. március 21-én és 22-én,a felvételi lapok kitöltésével megegyező módon lesz lehetőségetek. Tehát az általános iskola 8. évfolyamán tanulók valamint a 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők, akiknek felvételi lapjait az általános iskola készítette el, azoknak a módosítást az általános iskolájában végezhetik el.

Fontos, hogy a módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet, azonban az eredetileg beírtak sorrendje átalakítható, illetve újtanulmányi terület felvételére is van lehetőség, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapotokon is szerepelt. Tahát egy teljesen új iskolát nem vehettek fel a listátokra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes középiskolát? Itt vannak a legjobb tanácsok

Több tízezer diákra és szülőre vár nehéz döntés a következő hetekben. De vajon hogyan lehet kiválasztani a legjobb középiskolát? Mit tanácsolnak a szakértők, kiknek való a két tannyelvű, az egyházi vagy éppen a tagozatos középiskola? Fontos kérdésekre válaszolunk.