szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több tízezer diák írta meg tegnap a központi középiskolai felvételit, nemsokára pedig az eredményt is megtudhatják. De mi jön ezután? Kik írhatnak pótló vizsgát, mikor lesz nyilvános az ideiglenes felvételi rangsor?

Kik írhatnak pótló vizsgát?

Pótló írásbeli vizsgát azok a diákok írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát. A pótló írásbeli vizsgát 2019. január 24-én 14 órától tartják. 

A nyolcadikosok felvételi feladatsorát és megoldásait itt találjátok, a hatosztályos gimnáziumok felvételi megoldásait itt, a nyolcosztályos gimnáziumokét pedig itt találjátok.

Mikor lesznek a szóbelik?

A szóbeli vizsgákat 2019. február 21. és március 14. között tartják - írja az Oktatási Hivatal.

Mikor lehet megnézni a kijavított felvételit?

A megtekintéshez – az adott írásbeli vizsgát követő nyolc napon belül – egy munkanapot kell biztosítani.

Mikor teszik közzé a hivatalos eredményeket?

A középiskolák értékelő lapon is feltüntetik az eredményeket, amelyekről közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat 2019. február 7-ig.

Meddig kell középiskolába jelentkezni?

A legtöbb diák felvételi ügyeit az általános iskola intézi, így őket mindenről tájékoztatják az intézmények. Fontos, hogy a felvételin annyi jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába be szeretnék nyújtani a jelentkezést. A jelentkezési lapo(ka)t (célszerűen könyvelt postai küldeményként) a középfokú iskolába kell megküldeni 2019. február 18-ig" - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Mikortól lesz nyilvános az ideiglenes rangsor?

A Hivatal a beérkezett tanulói adatlapok alapján készíti el iskolánként a jelentkezők listáját, amelyet a középfokú iskolák rendelkezésére bocsát 2019. március 28-áig. Ezután a középfokú iskola igazgatója a jelentkezők listájának felhasználásával tanulmányi területenként elkészíti az ideiglenes felvételi rangsort.

Mikor tudják meg a diákok, hogy kit hová vettek fel?

A felvételizőknek 2019. április 30-áig minden olyan középfokú iskola írásbeli értesítést küld, ahová jelentkezési lapot adott be.

Volt meglepő feladat a középiskolai felvételin? Írjátok meg!

Több mint 55 ezer nyolcadikos, 9600 hatodikos és 6000 negyedikes írta meg ma délelőtt a központi középiskolai felvételit. A feladatokat kétszer 45 perc alatt kellett megoldani - meséljétek el nekünk, milyennek találtátok a tesztet, voltak-e olyan feladattípusok, amilyenekre nem számítottatok.