szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen a központi középiskolai felvételi magyarból? Hány feladatot kell megoldani, és mikor lesz a 2019-es írásbeli? Ebben a cikkben minden infót megtaláltok.

Mikor lesz az írásbeli felvételi?

Ugyanazon a napon, mint matekból: 2019. január 19-én tartják az írásbeliket - nemcsak a nyolcadikos diákok, hanem a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők is ezen a napon írják meg a tesztet. A pótfelvételi pedig 2019. január 24-én 14 órától lesz.

Hány feladatot kell megoldani?

Összesen tíz feladatot, amelyből kilenc - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában - egy-egy részkérdéshez, részképességhez kapcsolódik. "Megoldásukhoz a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretekkel kell rendelkezniük, valamint bizonyságot kell tenniük az életkoruknak megfelelő szövegértési, szövegalkotási, gondolkodási képességekről és íráskészségről. A feladatok tehát a korábbi évfolyamokon tanultak alkalmazását kívánják meg, s elsősorban nem a nyelvtani ismeretanyag reprodukálását mérik, hanem az anyanyelvi készségek működésének színvonalát és az alapvető gondolkodási műveletekben való biztonság fokát (pl. felismerés, rendezés, tömörítés, következtetés, véleményalkotás). A feladatok szépirodalmi, ismeretterjesztő és köznapi szövegekhez egyaránt kapcsolódhatnak" - áll a tájékoztatóban.

Az a bizonyos tizedik feladat

A legösszetettebb feladat a tizedik: a diákoknak megadott témáról, adott műfajban kerek, egész, lezárt szöveget kell fogalmazniuk. A fogalmazásnak a téma megtartása és a terjedelmi kívánalom mellett (ez évfolyamonként eltérő) az alapvető nyelvhelyességi, szerkesztési, helyesírási és stílusbeli követelményeknek is meg kell felelnie.

Hány perc alatt kell megoldani a feladatsort?

A felvételizők a magyar nyelvi és a matematikai írásbelin is 45-45 percet kapnak - ezzel tantárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek.

Ilyen lesz a 2019-es középiskolai felvételi matematikából: minden infó egy helyen

Milyen lesz a középiskolai központi felvételi matematikából? Lehet-e számológépet használni, hány feladatot kell megoldani? Minden infó egy helyen.