szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több tízezer diáknak (és szülőnek) lesz nehéz napja január 19-én, akkor tartják ugyanis a középiskolai központi felvételi vizsgákat.

Ezen a szombati napon írják meg a felvételi tesztet a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, valamint a négy évfolyamos középiskolákba és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők is.

A diákoknak mind magyar nyelvből, mind matematikából tíz feladatot kell megoldaniuk, 45-45 percük van a válaszokra. Magyarból tízből kilenc feladat egy-egy részkompetenciát mér. Itt a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretek felelevenítése és alkalmazása a fontos. A tizedik feladat összetettebb, ebben önálló szövegalkotást várnak el a diákoktól. A fogalmazás értékelésekor figyelembe veszik majd a téma megtartását, a terjedelmet, a helyesírást és a stílust is.

Matematikából nem kizárólag a tanultakat kérik számon, hanem a tanulók problémamegoldó képességeit is nézik. A feladatok megoldásához szükség lesz kreativitásra és logikára is.

Hogy pontosan milyen feladatokat kapnak a diákok? Az elmúlt évek – nyolcadikosoknak szóló - feladatsoraiból válogattunk matekos kérdéseket.

Többszörös a túljelentkezés a népszerű gimnáziumokban, egyre több előkészítőt hirdetnek

Még a tanév sem ért véget, már most úton-útfélen a 2019-es középiskolai felvételire felkészítő tanfolyamokat hirdetik az oktatási centrumok - van, ahol nyári tábort szerveznek a jövőre felvételiző diákoknak, máshol egyetemi tanárokkal, pszichológussal, tanulásmódszertani szakértővel "edzik" a gyerekeket az írásbeli felvételire.