szerző:
Eduline

Beigazolódott egy 12 éves általános iskolás jóslata: Edgar Codling 1913-ban arról írt, hogy az ezredfordulóra bárkinek lehet majd biciklije, és a repülőgép ugyanolyan népszerű közlekedési eszközzé válik, mint az autó.

"Abban az időben, amikor V. György király uralkodott a brit trónon, és frusztrált szüfrazsettek küzdöttek a jogaikért, egy 12 éves kisfiú fogalmazást írt az iskolában arról, hogyan képzeli el a jövőt" – írja a Daily Mail.

„Az élet 2000-ben” – ez volt Edgar Codling dolgozatának címe. A fogalmazásban az áll, hogy az ezredfordulón már ugyanolyan természetes lesz repülőgéppel utazni, mint autóval, akár üzleti útra készül valaki, akár vakációra. A kelet-angliai Hillingtonban élő fiú azt is megjósolta, hogy a kerékpár mindenki számára megfizethetővé válik, és az újságárusoknál olcsón lehet majd hozzájutni a népszerű lapokhoz.

A 12 éves Edgar Codling fogalmazása 1913-ból
©

Érdekes, hogy a 12 éves diáknak kétsége sem volt afelől, hogy a technika látványosan fejlődik majd a következő 90 évben, ám abban nem volt egészen biztos, vajon a szüfrazsettek elérik-e céljukat, és megvalósul-e a női egyenjogúság. Úgy tűnik, a fiú egykori tanárának tetszett a fogalmazás, mert a dolgozat végén megdicsérte a fiút.

Edgar fogalmazása akkor került elő, amikor önkéntesek az 1950 előtti iskolai életet kutatták Kelet-Angliában. A megtalált tárgyi emlékekből nemrég iskolatörténeti kiállítást rendeztek Norfolk megyében, ahol többek között a dolgozatot is meg lehet tekinteni. Még csak egyetemisták, de már találmányok sorát mutatták be - a fiatal tehetségekről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline