szerző:
Eduline

Jelentősen nőtt a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye kezelésébe vett közoktatási intézmények száma; ősztől a korábbi több mint négyezer helyett már hat és fél ezer gyereket oktatnak, nevelnek az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben - közölte az egyházmegye püspöke.

Kiss-Rigó László elmondta: a korábbi években mindössze tizenhárom intézmény volt az egyházmegye irányítása alatt, de a nyár végétől ezek köre tizenhárom település összesen több mint tucatnyi intézményével bővül.
   
Szeptembertől mintegy 6500 diákkal működik a közoktatási hálózat. A püspök úgy fogalmazott: ahol helyi igény volt, és azt nemcsak a fenntartó, hanem a szülők is megfogalmazták, ott átvette az egyház az intézményeket. Mint mondta, nem a gazdasági szempont volt a mérvadó, hanem a keresztény értékrend, oktatás, nevelés.
   
Az intézményhálózat Csongrádon a Nagyboldogasszony Általános Iskolával, Kunszentmártonban a Szent Anna Katolikus Óvodával, Orosházán az Eötvös József Katolikus Óvodával és Iskolával, Bakson a Szent Miklós Katolikus Óvoda és Általános Iskolával, Pusztaföldváron a Szent Imre Katolikus Óvodával és Általános Iskolával, Zsombón a Nefelejcs Katolikus Óvodával és a Szent Imre Katolikus Iskolával, Battonyán a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolával bővült.
   
Ezen túlmenően néhány kisebb településen is átvesznek intézményeket, amelyeket a nagyobbak tagintézményeként működtetnek majd. Ilyen lesz a békéscsabai Savio Szent Domokos Általános Iskola telephelyeként működő kamuti és a gerendási általános iskola, de új intézményei lesznek a Dóci Általános Iskola és Óvodának is Harkánykötönyben, Kömpöcön, Pusztamérgesen és Öttömösön. Hány iskola kerül az egyházakhoz szeptembertől? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

MTI