szerző:
Eduline

Három középiskolát és egy kollégiumot adna át a költségvetési hiánnyal küzdő Balassagyarmat a Nógrád megyei önkormányzatnak - mondta el Csach Gábor fideszes alpolgármester.

 

A Madách Imre Kollégium épülete: átadják a megyének

A vonatkozó törvény értelmében a települési önkormányzatok a választásokat követő fél évben dönthetnek arról, hogy mely nem kötelező feladataik ellátását adják át a megyei önkormányzatnak - közölte a politikus.
   
Balassagyarmat a Madách Imre Kollégium, a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Szondi György Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola átadásáról tárgyal a megyével. A döntés várhatóan márciusban születik meg.
   
Csach Gábor elmondta: az önkormányzat több szempontot mérlegelt. Figyelembe vette, hogy mennyi pénzt kell fordítania az intézményekre, azokba hány balassagyarmati gyerek jár, illetve fenntartóként mekkora befolyással bír az intézmény szakmai és egyéb működésére.
   
Mivel a város működési hiánya 2006 óta nagyságrendileg 800 millió forint, el kell dönteni, hogy Balassagyarmat az erőn felül ellátott, nem kötelező feladatok további átvállalására, vagy a kötelező feladatok ésszerű és színvonalas biztosítására költi bevételeit - mondta az alpolgármester.

MTI