szerző:
Eduline

Felsőörsön, a Balaton-felvidéken június 19-én kezdi meg működését az Európai Roma Zenei Szakkollégium, amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. Az intézmény javára szombaton este rendeznek koncertet a Művészetek Palotájában.

A szakkollégium a felsőörsi volt úttörőtáborban lesz, amely ideális hely: patakparton, erdőben van, de közel a Balatonhoz. Akit felvesznek, összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzuson tanulhat zenét, roma kultúrtörténetet, számítástechnikát, angolt és egy kis marketinget. A zenei oktatásért olyan hazai és világhírű művész-tanárok a felelősek, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A növedékeket fürdőszobás, 2-4 ágyas szobák és egy 150 személyes koncertterem várja. A kikapcsolódásra sportpályák nyújtanak lehetőséget; az intézmény a tábor felszereléséhez a Norvég Alaptól nyert 2,7 millió eurós támogatást, amelyhez a magyar állam 500 ezer euróval járult hozzá.

A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) azt vállalta, hogy a működtetéshez három éven át évi 100 ezer dollárt ad, és számítanak további uniós pályázati segítségre is.
Meghallgatásokat országszerte tartanak, 12-20 év közötti, középhaladó és haladó hangszeres roma fiatalokat keresnek. Az első hatvan növendékkel június 19-én kezdi meg működését Felsőörsön az Európai Roma Zenei Szakkollégium.

MTI