szerző:
Edupress

Egyre nagyobb botrányt vált ki Németországban, hogy napvilágra kerültek a jezsuita rend oktatási intézményeiben, a 70-es és 80-as években a diákokkal szemben elkövetett megrontási esetek. A 30-40 évvel ezelőtti ügyek elhallgatásáért a németországi rendőrfőnök kért bocsánatot, aki egyúttal nem zárta ki, hogy újabb megrontási esetekre derülhet fény.

Több mint 20 tanulót rontott meg és zaklatott szexuálisan a német fővárosban található Canisius gimnáziumának két jezsuita oktatója a 70-es és 80-as években - derült ki Németországban a múlt héten. A kirobbant botrány kapcsán Stefan Dartmann németországi rendőrfőnök nyilatkozott: "Hasonló megrontási esetek történtek Hamburgban, St.Blasienben, Göttingában és Hildesheimben, valamint a jezsuita rend chilei és spanyolországi intézményeiben is, ezért nem zárható ki, hogy idővel további megrontási esetekre derülhet fény."

Dartmann ugyan bocsánatot kért az érintettektől, szüleiktől és a tanároktól az éveken tartó hallgatásért, de megjegyezte, hogy akkoriban sem a jezsuita rend, sem a Vatikán nem tett följelentést a tettesek ellen. Hozzátette, hogy ma már értesítené a megrontási ügyekről a rendőri és az ügyészi szerveket is, a 70-es és 80-as években azonban beérték azzal, hogy a panaszok nyomán más városba helyezték át a bűnös tanárokat. A rendőrfőnökhöz hasonló álláspontot foglalt Klaus Mertes, a Canisius gimnázium rektora, aki elmondta, hogy a rend "házon belül" igyekezett megoldani a kipattant eseteket.

"Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a tettek már elévültek" - jelentette ki a Martin Steltner, az ügyészség szóvivője, miután a helyi ügyészség is elkezdte vizsgálni a múlt héten kipattant és botrányt okozó berlini megrontási eseteket. A kijelentés ellen Georg Ehrmann, a német gyermeksegély-szervezet elnöke nyilatkozott egy keddi lapinterjúban, véleménye szerint ugyanis szükség van arra, hogy meghosszabbítsák a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények elévülési idejét.

edupress