szerző:
Eduline

A korábbiaknál rosszabb feltételekkel indul az új tanév, mind finanszírozási, mind munkavállalói szempontból - mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A szeptemberben kezdődő tanév forráscsökkentéssel köszönt a közoktatásra és a tervezett 120 milliárdos önkormányzati forráselvonás sok helyen a közoktatási feladatellátás rohamos minőségromlását, több helyen ellehetetlenülését okozhatja - fejtette ki az elnök. Ezeken a helyeken már nem finanszírozzák a munkavégzéshez szükséges eszközöket, azokat a pedagógusok saját zsebből pótolják. A forráshiány közvetlen következménye az osztályok összevonása, amely pedagógus-elbocsátásokat vonhat maga után. Várhatóan tovább erősödik majd az a már most is sok helyen tapasztalt jelenség, hogy törvénysértő módon a fenntartók korlátozzák a túlórák számát és a dolgozók nem kapják meg a munkavégzésüknek megfelelő törvényes juttatásukat.

Kerpen Gábor elmondta: véleményük szerint az új táppénz szabályok azt fogják eredményezni, hogy a szülők és közoktatási dolgozók nem mennek betegszabadságra. Ennek következtében a gyerekek egyre nagyobb részét engedik majd akár betegen is az oktatási intézményekbe. Az így kialakuló helyzetben, különösen az új influenza miatt elfogadhatatlan, hogy a kormány az ÁNTSZ-n keresztül többször visszautasította a pedagógusok ingyenes védőoltását. 

Szólt arról is, hogy az oktatási tárca rendelettervezete szerint a pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele alapvetően szülői jog lenne. Ha ez jogszabállyá válna, akkor egy szakmailag laikus személy, a szülő döntheti el, hogy szüksége van-e a gyermeknek gyógytestnevelésre. Kerpen Gábor azt is közölte: nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormány bruttó 180 ezer forint havi kereset felett visszavonta a bérkiegészítést a második félévre.

mti