szerző:
Eduline

A diákok már alig várják, hogy elkezdődjön a nyári szünidő, kiszabaduljanak az iskolapadból és kitombolhassák magukat a szabadban. Rengeteg program, tábor és kikapcsolódási lehetőség várja az iskoláskorú gyermekeket. Azok a diákok, akik nyelvvizsgára készülnek, vagy csak jobban megismerkednének egy idegen nyelvvel, esetleg csiszolnák a már meglévő tudásukat, nagyon sok ajánlat közül válogathatnak. Az utazási irodák, nyelviskolák belföldre és külföldre egyaránt szerveznek intenzív nyelvtanfolyamokat kimondottan a vakációra.

Táborok
A nyelvi táborokban a kis-, és középiskolás korúak a tudásszintjük szerinti csoportokban, könnyedebb formában ismerkednek egy adott idegen nyelvvel. Nagyon jó lehetőség a szókincsbővítésre, a nyelvtani hibák kijavítására. Szerencsés esetben anyanyelvi tanárok, de mindenképpen hivatalos nyelvtanárok foglalkoznak a gyermekekkel, és a kötetlenebb, játékosabb nyelvtanulás során egyrészt jobban megszeretik a nyelvet, másrészt biztosan nem felejtik el szeptemberig.
 
Nyári intenzív nyelvtanfolyamok
Az egy-, illetve kéthónapos intenzív nyelvtanfolyam valamivel szigorúbb, a diákoktól nagyobb figyelmet és fegyelmet követel, viszont szorgalmas munkával igen hatékonyan fejleszthetik nyelvtudást. Ezek általában 3-5 hétköznap délelőtt vagy délután, napi 4 órás elfoglaltságot jelentenek. Érettségi vagy nyelvvizsga előtt nagyon jó felkészülési lehetőség, illetve egyetemisták, főiskolások a szakmai nyelv alapozására is felhasználhatják ezt az időszakot.
 
Külföldi diákmunkák
Évről-évre egyre több fiatal dönt úgy, hogy a munkavállalással egybekötött nyelvtanulást választja, és gyermekfelügyelőként, tábori programszervezőként, vendéglátói vagy mezőgazdasági munkásként ellátogat egy olyan nyelvterületre, ahol gyakorolhatja az általa kedvelt idegen nyelvet. Tapasztalatok szerint is inkább a nyelvtanulás, a munkatapasztalat és a kapcsolatépítés miatt éri meg külföldön vállalni nyári munkát nem pedig a pénzkeresési lehetőség miatt.
 
Külföldi nyelvtanfolyamok
Az anyanyelvi környezetben intenzívebben, gyorsabban és könnyebben fejleszthetjük nyelvtudásunkat, ezért egyre népszerűbbek az utazási irodák által szervezett tanulmány utak. A külföldi nyelvtanulást inkább középiskolások vagy fiatal felnőttek választják, de a kínálatban találunk 5 éveseknek és 50 év felettieknek szóló programot is.
Évek óta a népszerű utazási célpontok az angol, német és spanyol nyelvterületek. Emellett az utazási irodák szerveznek francia, portugál, arab, orosz, japán vagy akár kínai nyelvi területre is tanfolyamokat.
A legkeresettebb az általános nyelvi tanfolyam, természetesen ennek van a legnagyobb piaca is, de folyamatos igény van a speciális és a szakmai nyelvi képzésekre is, melyet már végzett vagy leendő mérnököknek, orvosoknak, jogászoknak és üzletembereknek szerveznek.
 
 
Tanácsok
  • Választás előtt győződjünk meg róla, hogy a szervező cég vagy intézmény megfelelő színvonalat képvisel-e, rendelkezik-e oktatási háttérrel.
  • Szinte kivétel nélkül minden nyelviskola azt ajánlja, hogy külföldi nyelvtanfolyam idején ne lakjunk együtt magyarokkal, tanév esetén pedig kimondottan kérik a szülőket, hogy az első 3 hónapban minél kevesebbet beszéljenek a gyermekkel, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni az új környezethez.
  • Manapság már közhelynek számít, de az Interneten mindent meg lehet találni. Táborok, tanfolyamok és utazás előtt érdemes pl. a közösségi portálokon összegyűjteni a véleményeket és a tapasztalatokat az adott programról, munkáról, kurzusról..