szerző:
Edupress

Bánki Donát születésének 150. évfordulójára emlékezve a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF), a Gépipari Tudományos Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara képviselői és Bakonybánk Önkormányzata Emlékbizottságot hoztak létre, mely Bánki Donát Emlékhónap néven rendez jubileumi eseménysorozatot. A programot és a kapcsolódó kiadványokat április 8-án, 11 órai kezdettel mutatja be az Emlékbizottság a BME Rektori Tanácstermében.

©
Az Emlékbizottság céljául tűzte ki, hogy megemlékezzen arról az elődről, aki munkájával megalapozta a magyar mérnökök hírét a világban, és ezzel ösztönözze a fiatalokat és tudatosítsa az egész társadalomban, hogy nemzetünk fejlődése nagymértékben a kreatív, tanult műszaki értelmiségen múlik. A BME Rektori Tanácstermében (Budapest, Műegyetem rkp. 3-9., K épület) megrendezendő bemutatón megjelenő érdeklődők megismerhetik az addig a nyilvánosság előtt be nem mutatott, Bánki Donát által készített festményeket, köztük önmagáról festett portréját is.

A bizottság rendezvénysorozata során szoboravatást, valamint vándorkiállítást tart a BMF-en és Bakonybánkon, koszorúzást rendez a BME-en, emlékkiállítást szervez az Országházban, valamint átadják a Bánki Donát Jubileumi Díjat is. Az MTA Dísztermében Michelberger Pál akadémikus tart majd plenáris előadást Bánki Donát örökségéről, a Gép folyóirat pedig megjelenteti Bánki Donát nevéhez kapcsolódó különszámát, amelyben egy cikk a tudós, a zseniális alkotó mérnök, a professzor mának szóló üzenetét fogalmazza meg, ezt követően pedig Bánki munkásságának mai kiváló követői számolnak be tudományos eredményeikről.

A szervezők Bánki Donát tevékenységének, munkásságának megismertetésére elektronikus adathordozón mutatják be életpályáját, alkotásait, melyen ismét megfogalmazzák Bánki mának szóló üzenetét, valamint a professzor, a dékán utódai, illetve hat kar dékánja szól a mérnöki hivatásról. A DVD-t a műszaki középiskoláknak kívánják később eljuttatni.

(www.edupress.hu)