szerző:
Eduline

Az iskolarendszerű szakképzés alsó korhatárának csökkentését kezdeményezik szülői szervezetek. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) levélben fordult Arató Gergely oktatási államtitkárhoz és Szűcs Erika munkaügyi miniszterhez, hogy a 14 éves diákok is bekapcsolódhassanak a szakképzésbe a jelenlegi 16 éves korhatár eltörlésével - adta hírül a HRportal.

Az MSZOE szerint meg kell szüntetni a szakképzésbe belépők korosztályos korlátozását, hogy az általános iskolát elvégző 14 éves tanulók is megkezdhessék az iskola rendszerű, államilag támogatott szakképzések bármelyikét 9. évfolyamon, így a tanköteles kor elérésig, 16 éves korukig megszerezhessék a szakképzéshez szükséges szakvizsgát.

A szülői szervezetek szerint a szakiskolát négy évfolyamos szakképző középiskolává kell minősíteni, ahol a 9. osztálytól párhuzamosan folyik a szakmai elméleti, gyakorlati és a szakképesítéshez szükséges közismereti oktatás.

Az MSZOE honlapján közzétett dokumentum emlékeztet, hogy 1998. szeptember 1-jétől a szakképzésben részt vevő iskolákban folyó oktatást szét kellett választani általános műveltséget megalapozó szakaszra és a szakképesítésre felkészítő pedagógiai szakaszra. A szakképzésbe való bekapcsolódás idejét 14. életévről 16. évre emelték, hogy a szakiskolai tanulókat a 9-10. évfolyamokon felkészítsék az alapműveltségi vizsgára.

A szülői szervezetek szerint a középiskolákban továbbtanulni alkalmatlan fiatalokat szakiskolákba tömörítette az oktatáspolitika, ahol tömeges lett a buktatás és a nehezen kezelhető gyerekek eltávolítása. A szülői szervezetek arra kívánnak rávilágítani, hogy az általános iskolában végzettek egy részének legfőbb célja, hogy a nyolcadik osztály befejeztével szakmát tanulhasson. A Keszei Sándor sajtószóvivő által jegyzett dokumentum szerint, ha nem kapnak kedvező választ kérésükre, országos népi kezdeményezést indítanak az ügyben.

(forrás: HRportal)