szerző:
Eduline

"A közeljövőben várhatóan bekövetkező visszaesés ellenére ne temesse senki az innovációt, mert a recesszió utáni felfutás általában gyors, a mostani fiatalok eredményei ezt is segíthetik" - mondta Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke abból az alkalomból, hogy a szervezet csütörtökön Budapesten ismét meghirdette ifjúsági tehetségkutató versenyét.

A 18. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt a MISZ mellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint médiatámogatóként a Duna Televízió szervezi. Az idei tanévben egyénileg vagy kétfős csapatban pályázhatnak az 1988. október 1. és 1995. augusztus 31. között született diákok, beleértve a határon túli magyar fiatalokat is.

Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke ismertette a zsűrizés szempontjait, melyek nem változtak a verseny első, 1991-es elindulása óta: a pályamű témaválasztása, megközelítése, újszerűsége, tudományos értéke, valamint az elkészülő modell működőképessége és hasznosíthatósága.

Manherz Károly, az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára hangsúlyozta, egyre erősebb a törekvés arra, hogy a természettudományos tárgyakat az érettségi rendszerbe beemeljék.

Ormos Pál akadémikus, a zsűri elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy míg az előző években száz körül vagy fölötte volt a benyújtott pályázatok száma, addig 2007-ben csak 66 pályamű érkezett. Érdekes a nemek aránya is, csupán kilenc pályázatot állítottak össze lányok.

A verseny az elmúlt évekhez hasonlóan két fordulóban zajlik. Az első fordulóban január 7-ig az ötleteket várják a szervezők, legfeljebb két oldal terjedelemben. A pályázatok közül a tudományos és gazdasági élet neves képviselőiből álló, 18 fős zsűri választja ki azokat, melyeknek összeállítóit felkéri, dolgozzák ki részletesebben elképzelésüket. Erre 2009. május 4-ig lesz módja a fiatal tehetségeknek.

A díjazottaknak egy évig 8-30 ezer forintig terjedő ösztöndíjat folyósítanak, támogatják szakmai, tudományos fejlődésüket, valamint részt vehetnek az Európai Unió által szervezett tehetségkutató versenyen is. Az érintett iskoláknak csak mintegy harmadából jelentkeztek korábban jelöltek a megmérettetésre, a tanárok lelkesítő hatása a legfontosabb tényező ebben - véli a zsűri elnöke.

Az egyetemre készülő diákok számára fontos, hogy a tehetségkutató verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján 25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárásban. A részletes felhívás a www.innovácio.hu internetes oldalon olvasható.

forrás: OKM