szerző:
eduline/mti

Maradt elég közpénz év végén a kormány szerint, hogy azt odaadják az egyháznak.

©

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Klik megalapítása után az egyházi oktatási intézmények száma rendkívül megszaporodott - ide "menekültek" azok az önkormányzati iskolák, akik nem akarták iskolájukat az államra bízni.A kormány döntése nyomán azonban nem az egyház fogja az összes iskolát rendbe tenni: a költségvetés év végi technikai zárásával a 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények szerte az országban - jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

A döntéssel 60-70 településen több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig. A mostani döntés eredményeként megújulhat több régi, nagy múlttal rendelkező intézmény is az ország számos pontján. Többnyire azok az intézmények juthatnak most támogatáshoz, amelyek az elmúlt években nem kaptak EU-forrást - tette hozzá Soltész.

Az államtitkár szerint az egyházi jelenlét a köznevelésben ma Magyarországon 14 százalék, míg a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak valló emberek aránya 55 százalék, vagyis az egyházi intézményekre óriási szükség van, ezt bizonyítja a hatalmas túljelentkezés is az ilyen intézmények esetében.

Kevesebb gyerek jár templomba a klikes hittanórák óta

Van olyan település, ahol a gyerekek negyede tűnt el a templomból. Több hittancsoport szűnt meg, mióta három éve kötelezővé tették az iskolai hittan vagy erkölcstan választását a közoktatásban - derül ki Mohos Gábor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának -nek adott nyilatkozatából. Mohos szerint ez nagy kihívást jelent az egyháznak, hogy megszólítsa a gyerekeket, illetve családjukat.