szerző:
Eduline

A mesterképzéses szakok kétötödének annyi, ha komolyan vesszük a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, és a jövőben attól teszik függővé a szakok indulását, hogy mennyien jelentkeztek oda - erről ír a legfrissebb HVG hetilap.

©

„Ha megnézik, hogy az érintett szakra mennyien jelentkeztek, az bármely szak esetében már önmagában érv a megszüntetés mellett” – mondta a gender-vita kirobbanása után egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Az idei évben a tanári szakokat kivéve 232 mesterszakot hirdettek meg az intézmények, a társadalmi nemek tanulmánya szakra 36-an jelentkeztek.

A 36 jelentkező nem számít kevésnek, hiszen 96 olyan mesterszak van, amelyikre ennél kevesebben pályáztak. Mongolisztika, altajisztika, szemiotika, turkológia – olyan szakok ezek, ahol soha nem tolongtak a jelentkezők, holott a magyar altajisztikát világszinten is jegyzik.

További részletek a friss HVG hetilapban.

A miniszter inkább ógörögöt és latint oktatna a genderelmélet helyett

"Sokat tudunk a magyarság régmúltjáról, hogy hol alakult, de hol vannak a tanszékek, ahol a komplex kutatások különböző tudományágai szükséges számú szakembert képeznek?" - ezt mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a felsőoktatási képzésekről. "Például az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, az ókori és középkori forrásmunkák olvasásához.