szerző:
Eduline

Az MIT kutatóinak sikerült megalkotniuk egy meglehetősen pontos eljárást, ami lehetővé teszi, hogy úgymond "átlássunk a falon" - írja a hvg.hu.

©

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek, amely képes a visszaverődő rádiójelekből megállapítani, hányan vannak és épp mit csinálnak az emberek egy zárt szobában - írja a hvg.hu, hozzátéve: az RF-Pose nevű projektben a szakemberek a mesterséges ingelligencia segítségével tanították meg a vezeték nélkül kommunikáló eszközöknek, hogy meghatározzák egy adott ember helyzetet vagy épp mozgását.

A neurális hálózat segítségével kielemezték az emberi testről visszapattanó rádiójeleket, majd egy algoritmus segítségével alkottak egy "pálcikaembert". Ez a visszapattanó jelek nyomon követése miatt pontosan úgy viselkedik, ahogy az adott személy a fal túloldalán.

A szakemberek elsősorban gyógyászati célú felhasználásra tervezték a rendszert. Az RF-Pose segítségével olyan betegségeket monitorozhatnak a kutatók, mint a Parkinson-kór vagy épp a sclerosis multiplex. Emellett segíthet abban is, hogy az idősek úgy éljenek önálló életet, hogy közben biztonságban is tudhatjuk őket, állandó gondozói megfigyelés alatt. Videojátékokhoz is használni lehetne a fejlesztést, vagy akár valódi kutatás-mentés során is segíthet felkutatni a túlélőket.

A rendszerben keletkező adatok az MIT szakemberei szerint titkosítottak és anonimizáltak, így senkit sem lehet azonosítani azok közül, akik használják. Ennek köszönhetően úgy látják, a rendszerrel jelen formájában nem lehet mások után kémkedni - írja a hvg.hu.

Humanoid robotok, sebészeti robotrendszer, 3D nyomtató: ilyen dolgok is rejtőznek a Bécsi úton

Látványos robotlaboratórium is helyet kapott az Óbudai Egyetem Bécsi úti központi épületében. Az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) nyolc kutatóközpontból áll: Bejczy Antal iRobottechnikai Központ, Bio-Tech Kutatóközpont, Élettani Szabályozások Kutatóközpont, SmartLab Központ, Alternatív Energiaforrások Kutatóközpont, Biztonságtudományi Központ, Tudományszervezési Központ valamint Villamosenergia- átalakító Rendszerek Kutatóközpont, a központ magja március óta az egyetem Bécsi úti központi épületében kapott helyet.