szerző:
Eduline

A diákhitelnek, ami a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára igényelhető kölcsön, van diákhitel1 és diákhitel2 típusa is. De mi a különbség a kettő között? Mutatjuk.

©

Kik vehetik fel a diákhitel1-et és a diákhitel2-t?

A diákhitel1-et egyaránt felvehetik állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanulók, a diákhitel2-t viszont csak önköltséges képzésre felvettek igényelhetik.

Mekkora összeget lehet velük felvenni?

A diákhitel1 esetében havi 15, 21, 25, 30, 40, 50 vagy 70 ezer forintot lehet igényelni, amit félévenként egyösszegű vagy havi utalásban is lehet kérni. A diákhitel2nél akkora összeg igényelhető, amekkora a tanuló tandíja az intézmény felé, ez tehát csak tandíjra költhető, míg a diákhitel1 esetében nincsen megszabva az, hogy mire költi a diák.

Fel lehet venni a kettőt egyszerre?

Igen. A Diákhitelt összességében 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes, osztatlan képzésben vesz részt a hallgató és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet - írja a diakhitel.hu.

Mekkora a kamat?

A diákhitel1 kamata változó, mértékét a Kormányrendeletben rögzített szabályok szerint, félévente határozza meg a Diákhitel Központ. Az érvényes kamatláb: 2,30%. A diákhitel2 pedig kamatmentes.

Külföldi tanulmányokra is lehet őket igényelni?

A diákhitel1-et igen, de mindez feltételekhez kötött, a diákhitel2-t pedig nem.

A diákhitel2-ről itt találtok további infókat, a diákhitel2-ről pedig a következő cikkben:

Idén kezditek az egyetemet? Nyolc dolog, amit mindenképp tudnotok kell a diákhitelről

Hamarosan kezdődik az új félév az egyetemeken, sokaknak ez lesz az első, ezért most összegyűjtöttünk pár fontos infót a diákhitelről. Kik vehetik fel a szabadon felhasználható diákhitel1-et? Itt a válasz: Ki veheti fel? A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésen tanuló hallgató is felveheti, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.