szerző:
Eduline

Az elnököt nem olyan fából faragták, hogy feladja pozícióját 12 év höközés után.

©

Néhány nappal a határidő előtt, július 20-án nyújtotta be fellebbezését Török Márk az SZTE rektorának határozatával szemben, amely megsemmisítette tavaly szeptemberi megválasztásának eredményét - értesült az Átlátszó Oktatás az EHÖK-elnöktől. Az elnöki határozat június 22-én született.

Török egy tavaly szeptember 1-én hatályba lépett törvénymódosítás miatt veszítheti el pozícióját, miszerint csak olyan hallgatói önkormányzati tisztviselő választható meg, aki korábban nem töltötte ki a módosításban maximalizált 4 évét a hallgatói önkormányzatban. Török 2004 óta hallgatói képviselő.

A perben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes, ahol az első fokú döntés már jogerősnek számít, azt a Kúriánál lehet megfellebbezni, azonban az már nem halasztó hatályú, mint a mostani eljárás. Törököt egyelőre hiába fosztották meg posztjától, a döntésig ő maradhat az SZTE EHÖK képviselője.

Az eljárásban Török arra hivatkozik, hogy a tavalyi módosításnak visszaható hatása van, hiszen a korábban korlátozások nélkül kitöltött mandátumát is számolják. Szerinte csak a 2015. szeptember 1. utáni időszakban megkezdett mandátumokat lehet számolni. Az EMMI jogértelmezését elfogadva a rektor azonban azért semmisítette meg Török megválasztását, mert annak nem visszaható hatálya van, hanem egyszerűen új választási követelményt fogalmaz meg a törvény. Hasonlóan érvel az alkotmányjoggal foglalkozó Eötvös Károly Intézet is.

A perre leghamarabb szeptemberben kerülhet sor. Mivel ez az első eset, így precedens értékű lehet az összes hallgatói önkormányzatra nézve, így a szintén problémás esetnek számító Debreceni Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnál is, ahol szintén a túlkorosnak számító Bognár István Ádámot választották meg elnöknek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!