szerző:
Eduline

Egy régóta létező gyógyszert kezdenek el az Egyesült Államokban tesztelni 20 kutyán. A pirula rovarok és egerek esetében már bizonyított, és emelte az állatok élettartamát, akik nem csak tovább éltek, de egészségesek is maradtak. Hamarosan embereken is tesztelhetik.

©

Rapamycin a neve annak a szernek, aminek a működése még nem teljesen világos a kutatók előtt, de erős a gyanújuk, hogy növeli az élőlények élettartamát – írja a világ egyik legnevesebb egyetemének lapja, az MIT Technology Review.

Rovarok és egerek esetében már sikerrel bizonyított a szer, most pedig 20 hat éves kutya kapta meg, és ha ők is tovább élnek az átlagosnál, embereken is elvégzik a teszteket. Egerek esetében 9-14%-kal növelték az átlagos élettartamot. Ráadásul egy sor időskori betegséget is sikerrel előzött meg a szer használata.

Ezeket is olvasd el

10 tudományos tévhit, amiről mindenki azt hiszi, hogy igaz

Kínosan érzed magad bemutatkozáskor? Pedig nincs okod rá

Ez történik a testetekkel vizsga előtt: videó

7 meglepő tudományos tény, amit tuti nem tudtál

Feltalálók, akiket saját ötletük ölt meg

A rapamycin egyébként nem ismeretlen a gyógyászatban, ez az egyik alkotóeleme annak a szernek, amit szervátültetésen átesett betegek kapnak meg, hogy elkerüljék az új szerv kilökődését. Egyes esetekben azonban kellemetlen mellékhatásokkal jár a szedése, emelheti a vércukorszintet és cukorbetegséget is okozhat. Más esetkben azonban pont ellenkezőleg hat, sokkal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Hogy ez miért van, arra a tudomány még nem talált választ, de abban bíznak, hogy a tesztek után kiderül.

A kísérletet most a University of Washington végzi, és ígérik, a kutyáknak nem esik. A szert beadták, de a gazdák még nem jelentettek semmi rendellenességet.