szerző:
Eduline

Kolozsvár környékén rengeteg frissen végzett informatikust alkalmaznak és folyamatosan bővülnek, míg itthon szenvedünk a megfelelő számú hallgatók képzésével is.

©

A legfrissebb felmérések szerint már mintegy 100 ezer informatikus dolgozik Romániában, ebből 15 ezer csak Kolozsvár környékén - írja a Political Critiqueben Pap Szilárd István. Így nem is csoda, hogy a kaliforniai nagytestvérből kiindulva Új-Szilícium-völgynek emlegetik. Mára a korábbi 3 százalékkal szemben Románia GDP-jének 6 százalékát adja az IT-szektor. A világ 10 legtöbb informatikust adó országa közé emelkedtek a felsőoktatási képzésüknek köszönhetően.

A fenti adatokkal szemben árulkodó, hogy nálunk 22 ezer informatikust hiányol a szakma.

Ha ezt tanuljátok, egyből találtok munkát: óriási a munkaerőhiány

Az oktatás nem megfelelő minősége is okolható azért, hogy rengeteg a betöltetlen álláshely országosan. Csak az informatikai szektorból egy siófoknyi ember hiányzik. Egyre több betöltetlen álláshely van az országban, a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, az idei első negyedévben a duplájára nőtt az üresen maradt munkahelyek száma.

A román informatikus hallgatók a tanulmányaik végén nagyon nagy számban beszélik az angolt (90 százalék), míg itthon a diplomák kiadása is problémát jelent a nyelvvizsgák hiánya miatt. Európában a diákolimpiákon a legtöbb matematikai és informatika első helyet a román fiatalok nyerték el.

Az állami ösztönzők is összetettebbek, mint hazánkban. Ha egy informatikus a IT-cégnél helyezkedik el, akkor menetsült a 16 százalékos adó alól. Ennek is köszönhetően a megelőző években 10 ezer dollárnál többet keresett egy átlagos szakember. Ez ugyan nagyjából megfelel a területen dolgozó magyarok keresetének, de ne feledjük, hogy mi jóval előrébb jártunk, elég a korábbi az EU-csatlakozásunkra tekintenünk.

Palkovics limit nélkül venné fel a hiányszakmában tanulókat?

Hatalmas munkaerőhiányt mutattak az év elejéről származó statisztikák, kiváltképp az informatika terén. Az oktatási államtitkár szerint nőtt az egyetemre jelentkezők körében a hiányszakmák népszerűsége. Nem csoda, hiszen arányaiban ott hirdetik meg a legtöbb állami helyet, de ez is kevés lehet, ha kibuknak a hallgatók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!